Μέτρα για μείωση της φυγοστρατίας λαμβάνει το Υπ. Άμυνας

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα, μέσα από τους άξονες που έχει προδιαγράψει, για να μειωθεί το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων της 2014 Β’ ΕΣΣΟ στο ΚΕΝ Λάρνακας, ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά προδιαγράφονται από τη μια μέσα από την αυστηρότητα, τη δικαιοσύνη και την ισονομία σε όλους και από την άλλη μέσα από θετικά κίνητρα “ούτως ώστε η θητεία να καταστεί όσο το δυνατό περισσότερο πιο παραγωγική”.

Ο Υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, παρακολούθησε σήμερα το πρωί, στο νέο στάδιο του ΓΣΖ στη Λάρνακα, την επίσημη τελετή ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2014 Β΄ ΕΣΣΟ του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας, αλλά και των νεοσυλλέκτων που εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ), στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι.

Τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στο «Τσίρειο» Στάδιο για τους οπλίτες του ΚΕΝ Λεμεσού, αλλά και στο στρατόπεδο «Ευαγόρα Παλληκαρίδη» για τους οπλίτες του ΚΕΝ Πάφου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι είναι μια σημαντική μέρα για τους νεοσύλλεκτους. “Τόσο οι ίδιοι οι νέοι εθνοφρουροί μας όσο και οι οικογένειες τους θα πρέπει να αισθάνονται πραγματικά υπερήφανοι. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εκπαίδευσης και την ορκωμοσία σήμερα αναλαμβάνουν πλέον το ιερό καθήκον της υπεράσπισης της ελευθερίας και της ασφάλειας της χώρας. Η επιτέλεση του καθήκοντος αυτού αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα”, είπε.

Ο Υπουργός συνεχάρη τις Διοικήσεις των ΚΕΝ για την άρτια διοργάνωση της τελετής ορκωμοσίας, αλλά και για όλη προσπάθεια που καταβλήθηκε όλες αυτές τις βδομάδες, τόσο για τη διαμονή και την εκπαίδευση όσο και την ομαλή προσαρμογή των νεοσυλλέκτων στα ΚΕΝ, με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει και χωρίς να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ιδιαίτερα προβλήματα.

Κληθείς να δώσει το δικό του μήνυμα όσον αφορά στο θέμα της φυγοστρατίας, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως είδε στο βλέμμα των εθνοφρουρών που παρέλασαν σήμερα την πίστη και την αφοσίωση στην επιτέλεση του καθήκοντος και πως αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε όλοι.

Ερωτηθείς για τα φετινά ποσοστά φυγοστρατίας, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως οι ενδείξεις δείχνουν ότι είμαστε περίπου στα ίδια περσινά επίπεδα.

Της ορκωμοσίας προηγήθηκε δέηση, μετά το πέρας της οποίας αναγνώσθηκε από τους Διοικητές των ΚΕΝ, προς τους νεοσύλλεκτους, η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησε παρέλαση των νεοσύλλεκτων εθνοφρουρών.

Την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών 2014 Β’ ΕΣΣΟ παρακολούθησε πολιτική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων.

Μετά την ορκωμοσία, οι νεοσύλλεκτοι πήραν 48ωρη άδεια εξόδου η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, οπότε και θα παρουσιαστούν στις μονάδες που τους έχουν ανακοινωθεί χθες.