Μέσω ειδικής εισφοράς, τα 555 εκ ευρώ απο τις τράπεζες στο δημόσιο

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί, χωρίς περεταίρω απρόοπτα, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με το Προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ,για τα περίφημα 555 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες προς το δημόσιο. Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, μελετάται η πρόταση για επιβολή μιας ειδικής, έκτακτου χαρακτήρα, εισφοράς προς τις τράπεζες,

προκειμένου να αποπληρωθεί το ποσό και  να κλείσει η τρύπα που εμφανίζεται για το 2012.

Πρόκειται για  το περίφημο «δάνειο» των 5 δισ ευρώ, από τα 28 δισ  συνολικά που είχε δώσει το δημόσιο επί υπουργίας  Γ. Αλογοσκούφη στις τράπεζες έναντι προνομιούχων μετοχών και όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα, το 10% για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια. Ωστόσο, αυτό συνέβη μόνο την πρώτη χρονιά, καθώς σύμφωνα με το νόμο η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο, αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.

Το ζήτημα βρίσκεται από τότε σε εκκρεμότητα ενώ  προ ημερών, τεράστιες αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν διέρρευσαν πληροφορίες πως η τρόικα,  ζητούσε από το ελληνικό δημόσιο να απαλλάξει τις τράπεζες από το βάρος των 555 εκατομμυρίων ευρώ και να  καλύψει το έλλειμμα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Η απόφαση για την οφειλή, θα ληφθεί από κοινού την ερχόμενη βδομάδα ενώ οι δυο πλευρές θα συζητήσουν συνολικά το θέμα της ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι.