Μέρος των εσόδων από ΦΑ προς όφελος της νέας γενιάς Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ

Σε γραπτή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με την οποία διευκρινίζεται ότι χθεσινή αναφορά του Υπουργού λανθασμένα ερμηνεύθηκε ότι αφορά αποκλειστικά την τ/κ κοινότητα αναφέρεται ότι η Δημοκρατία εξετάζει τη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού με μέρος των εσόδων των υδρογονανθράκων προς όφελος της νέας γενιάς Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ.

Ο  Υπουργός Εξωτερικώνσύμφωνα με την ανακοίνωση  διευκρινίζει ότι κατά την ομιλία του την Πέμπτη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων του CIIM και απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρευρισκομένου για τη δημιουργία “escrow account” στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου, με δυνατότητα κατάθεσης και δέσμευσης μέρους των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τους Τ/κ, ανέφερε ότι η Δημοκρατία εξετάζει τη δημιουργία του εν λόγω λογαριασμού.

Προστίθεται ότι σε αυτόν «θα μπορούσε να κατατεθεί μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, από τα οποία, μέσω επενδυτικής αξιοποίησής τους, θα μπορεί να επωφεληθεί μελλοντικά η νέα γενιά Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ».

Σε καμία περίπτωση – ως λανθασμένα ερμηνεύθηκε – δεν ανέφερα ότι τα εν λόγω έσοδα θα προορίζονται αποκλειστικά για την τ/κ κοινότητα, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας, καταλήγει η ανακοίνωση.