Μέρκελ: «Γνωρίζω τις θυσίες των Ελλήνων – πρόβλημα ο προϋπολογισμός»

Τη στήριξή της «στις δύσκολες αποφάσεις» που καλείται να λάβει εξέφρασε προς τον έλληνα Πρωθυπουργό η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. στις κοινές δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Βλέπουμε ήδη τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας πως «τέτοιο δείγμα είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος» και κάνοντας λόγο για «ουσιαστική πρόοδο σε σχέση με αυτά που συζητούσαμε πριν από 10 μήνες».

Η γερμανίδα Καγκελάριος περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση είπε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την τρόικα ώστε να αποδεσμευτεί η δόση, επισημαίνοντας πως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τακτοποιηθούν:

«Υπάρχουν θέματα που δεν έχουμε επιλυθεί πλήρως και ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένα πρόβλημα».

Πρόσθεσε πάντως πως «ο έλληνας Πρωθυπουργός μου είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις».

Ανέφερε ακόμη πως «γνωρίζει καλά τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες», συμπλήρωσε όμως πως αν οι Έλληνες να δουν καλύτερες μέρες θα πρέπει να επιτευχθεί ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ερωτηθείσα τι έπεται από την πλευρά των εταίρων, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει καλύψει ήδη τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί.

Όπως είπε, θα περιμένουμε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ώστε να φανεί πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει σχετική απόφαση Eurogroup. «Τότε», πρόσθεσε, «θα τηρήσουμε χωρίς αμφιβολία τις δεσμεύσεις μας». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι δεν γίνεται «βασιζόμενοι στο σήμερα να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο μέλλον».

Αντώνης Σαμαράς: Είμαστε σε σωστό δρόμο

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός εστίασε στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, υπενθυμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος στόχος είχε οριστεί για το επόμενο έτος και όχι για φέτος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, σημειώνοντας πως παρά τις θυσίες των Ελλήνων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα.

«Μπαίνουμε σε μία εποχή ανάκαμψης μετά από επτά οδυνηρότατα χρόνια ύφεσης, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ που όλοι αντιλαμβάνονται. Αυτή η ανάκαμψη δικαιώνει τις θυσίες που αρχίζουν να αποδίδουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «η επικείμενη ανάκαμψη είναι το πρώτο ελπιδοφόρο σημάδι, οι τιμές των ομολόγων που συνεχώς πέφτουν επιβεβαιώνουν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τη «συνεχή της στήριξη» και τους ευρωπαίους εταίρους για «την αλληλεγγύη που δείχνουν στην Ελλάδα».