Μέλη της ΕΚΤ δεν θέλουν έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

Σε συνεντεύξεις τους δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Κρίστιαν Νόγιερ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και ο Εβαλντ Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κύπρο, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανείς ποτέ δεν θέλησε να φύγει η Κύπρος από την ευρωζώνη και πως τα βάρη πρέπει να μοιρασθούν.

Ο κ. Νόγιερ μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σημείωσε πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο “ οι πρώτοι που θα υπέφεραν θα ήταν οι Κύπριοι πολίτες”.

Ο Νοβότνι ξεκαθάρισε πως θεωρεί την Κύπρο ως  “ειδική περίπτωση”, λόγω του υπερμεγέθους τραπεζικού της τομέα και υποστήριξε ότι δεν περιμένει εξάπλωση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

“Βλέπουμε ξεκάθαρες ενδείξεις βελτίωσης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Δεν βλέπω μαζικά οικονομικά προβλήματα στην Ιταλία και έτσι δεν πιστεύω πως θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης. Τα χρήματα των αυστριακών καταθετών είναι απολύτως ασφαλή”, κατέληξε ο τραπεζίτης.