Μάχη επιβίωσης δίνει η ισπανική Iberia

Στη λήψη σκληρών αποφάσεων πρέπει να προχωρήσει η διοίκηση της Iberia Airlines, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ράφαελ Σάντσεζ Λοζάνο. Η εταιρεία είναι ζημιογόνα σε όλες τις αγορές και έχει βάλει στόχο τη διάσωσή της και «την επιστροφή της στην κερδοφορία», με πρώτο μέτρο την απόλυση 4.500 υπαλλήλων.

Τα συνδικάτα της ισπανικής αεροπορικής εταιρίας ανακοίνωσαν εξαήμερη απεργία από τις  14 Δεκεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Τα λειτουργικά προβλήματα της Iberia προϋπήρξαν της Ισπανικής και της ευρωπαϊκής κρίσης. «Αν δεν δράσουμε ριζοσπαστικά εισάγοντας μόνιμες δομικές αλλαγές στο σύστημα της εταιρείας, το μέλλον της Iberia είναι ζοφερό», είπε ο κ. Λοζάνο. «Κάθε μέρα που περνάει η εταιρεία καταγράφει ζημίες της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ. Το υφιστάμενο σχέδιο εξυγίανσης ωστόσο, είναι σε θέση να αντιστρέψει τη ζημιογόνο πορεία της εταιρείας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη».

Η εταιρεία έχει στείλει τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να υπάρξει συμφωνία έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013 προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες περικοπές και πιο ριζοσπαστική μείωση του μεγέθους και της κλίμακας εργασιών της Iberia».