Μάριος Καρογιάν: Κοινό πλαίσιο αρχών για βιώσιμη λύση

Ένα κοινό πλαίσιο αρχών και προτάσεων για μία λειτουργική και βιώσιμη λύση, προτείνει να διαμορφωθεί αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. “Πρέπει να περιλαμβάνει τις αρχές, που έχουν συμφωνηθεί τόσο με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου όσο και με τον ΔΗΣΥ και τον κοινό υποψήφιο Νίκο Αναστασιάδη”, διευκρίνησε μιλώντας σε εκδήλωση του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, με θέμα “Οι νέες προκλήσεις για την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό”.

«Ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα ξένης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου… μία αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και μια σθεναρή διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό προϋποθέτει ένα κράτος αξιόπιστο, που να διαθέτει μιαν ισχυρή οικονομία», τόνισε ο κ. Καρογιάν.

Το ζητούμενο, είπε,  είναι η αξιοποίηση υπέρ των κυπριακών συμφερόντων των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και οικονομικών δεδομένων και η αντιμετώπιση δεδομένων που είναι επιβαρυντικά για τα κυπριακά συμφέροντα. Και επεσήμανε τη σημασία της επίσπευσης «των διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και την Ελλάδα, με προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας που να περιλαμβάνει τον Λίβανο και την Αίγυπτο, των οποίων οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες γειτνιάζουν”.