Μάλτα: Εκλογές στις 9 Μαρτίου

Για τις  9 Μαρτίου προκηρύχτηκαν οι εθνικές εκλογές στη Μάλτα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λόρενς Γκόνζι. Η πτώση ήρθε μετά την άρνηση του κυβερνητικού βουλευτή Φράνκο Ντεμπόνο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 με αποτέλεσμα για μία ψήφο να χάσει την οριακή της πλειοψηφία.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών μετά το τέλος της 30λεπτης συνάντησης τουμε τον πρόεδρο Τζορτζ Αμπέλα. Ο Γκόνζι δήλωσε ότι πρότεινε στον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο στις 7 Ιανουαρίου και να προκηρύξει εκλογές για τις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Μάλτας, ο πρόεδρος είναι αυτός που έχει την εξουσία να διαλύει το κοινοβούλιο και να προκηρύσσει εκλογές, έπειτα από γνωμοδότηση του πρωθυπουργού.

Οι επόμενες εκλογές έπρεπε ούτως ή άλλως να διεξαχθούν το 2013, όμως η καταψήφιση του προυπολογισμού που στη Μάλτα  θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης, επίσπευσε τις διαδικασίες.

Το Εργατικό Κόμμα (αντιπολίτευση) με επικεφαλής τον νέο αρχηγό του, τον 38χρονο Τζόζεφ Μάσκατ, θεωρείται με διαφορά το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, καθώς διαθέτει μέσο προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα 25 τελευταία χρόνια, το Εργατικό Κόμμα δεν έχει κυβερνήσει παρά μόνο την περίοδο 1996-1998.