Μάγκες, βλάκες και θεατές

Για ακόμα μια φορά η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρξε επεισοδιακή χάριν κυρίως στα καμώματα του γνωστού ανεξάρτητου βουλευτή.

Καταδικάζω την έκφραση ρατσιστικού και χυδαίου λόγου από το βήμα της Βουλής. Χαίρομαι που όλα τα κόμματα, τα ΜΜΕ, η κοινωνία, αντέδρασαν άμεσα. Ο κ. Στεφάνου τον αποκάλεσε «πολιτικό τραμπούκο». Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου του ζήτησε επιτακτικά να απολογηθεί, όταν αναφέρθηκε στην γνωστή υπόθεση ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ. Η κα Αννίτα Δημητρίου κτύπησε με οργή την προεδρική σφύρα (αλλά δεν αφαίρεσε το λόγο από τον «μάγκα» βουλευτή).

Πολύ ορθά έπραξαν. Όμως πού ήταν όλοι αυτοί τον Απρίλιο του 2016 όταν ο ίδιος «κύριος» μετέτρεψε σε χαμαιτυπείο τον «ιερό χώρο» της Βουλής των Αντιπροσώπων; Θυμάστε όταν από τα έδρανα της Βουλής με αποκάλεσε «βλάκα» και κλείνοντας το μικρόφωνο ακούστηκε να λέει «γα.. τη ράτσα σου»;

Η απάντηση είναι σκληρή και ταυτόχρονα διδακτική: Ήταν όλοι εκεί. Κι όχι μόνο ανέχθηκαν τη χυδαία συμπεριφορά του «κυρίου» αυτού αλλά – κάποιοι – την υποστήριξαν. Συγκεκριμένα ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εκείνο το βράδυ όταν κλήθηκε να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του βουλευτή του, επέρριψε την ευθύνη στο θύμα. Η δε αντιπολίτευση – οι «φίλοι του άλλου πολέμου» όπως λέει κι ο Γ. Σεφέρης στο ποίημα του «Σαλαμίνα» – έμειναν ουδέτεροι, απλοί θεατές, απέναντι στο φασισμό και στον «τραμπούκο της πολιτικής». Το ίδιο απαθείς βέβαια έμειναν κι όταν άλλοι «μάγκες βουλευτές» της ίδιας παράταξης συναγωνίζονταν στο άθλημα του bullying κατά του μοναδικού βουλευτή των Οικολόγων. Βλέπετε νόμιζαν ότι είχαν ξοφλήσει μαζί του αφού από τον Οκτώβριο του 2015 είχαν καταφέρει – ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μαζί – μετά από πολύχρονες προσπάθειες, να διπλασιάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή.

Πέρασαν 6 χρόνια, η Βουλή υιοθέτησε ένα κολοβό κώδικα δεοντολογίας που δοκιμάζεται σοβαρά από τη συμπεριφορά του ίδιου βουλευτή (βλ. περίπτωση με επίθεση σε Έφη Ξάνθου) που κατάφερε να επανέλθει στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ.

Το διδακτικό της υπόθεσης είναι ότι ο φασισμός δεν κάνει διακρίσεις. Όταν τον ανέχεσαι επειδή βολεύει τις πολιτικές σου σκοπιμότητες, αποθρασύνεται και κλιμακώνεται. Απλώνει, κτυπά κι άλλους στόχους. Το 2016 ανέχθηκαν τον «πολιτικό τραμπούκο» (και άλλα παρόμοια κοπέλια) γιατί κυνηγούσε τον ενοχλητικό βουλευτή των Οικολόγων. Τώρα τα έβαλε με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου καμμιά σχέση έχει με όσα έλεγε από το βήμα της Βουλής ο συγκεκριμένος «μάγκας» βουλευτής. Απλά βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει την ψευδομαγκιά του.

Ορθώς ζητούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να επέμβει. Την ίδια ώρα όμως αρνείται η πλειοψηφία των βουλευτών να εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία για τη βουλευτική ασυλία ώστε να διώκονται με πιο απλές διαδικασίες οι βουλευτές για ποινικά αδικήματα.

Αρνούνται επίσης να διορθώσουν τον κανονισμό της Βουλής ώστε να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο αποτροπής τέτοιων συμπεριφορών από «μάγκες» βουλευτές.

Καλές οι επικοινωνιακές ντρίπλες αλλά η ουσία πάντα καταφέρνει να δραπετεύει. Και να περιμένει.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών