Λ. Φαμπιούς: Ο Ασαντ προσπαθεί να διευρύνει τον πόλεμο στην περιοχή. Το πρωί νέα αιματηρή επίθεση στη Βυρητό

Πιθανή εμπλοκή της Δαμασκού, διαβλέπει ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, στη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στην χριστιανική περιοχή της Βηρυτού στην οποία σκοτώθηκε και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου.

«Είναι πιθανό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση, όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια εξάπλωση της συριακής τραγωδίας», δήλωσε ο Φαμπιούς στο Europe 1 κατηγορώντας τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι «προσπαθεί να διευρύνει την εξάπλωση» της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες.

«Θα ήθελα να πω, πόσο καταδικάζουμε αυτή την φοβερή επίθεση, πόσο αλληλέγγυοι είμαστε με τον λαό του Λιβάνου, με την κυβέρνησή του. Σκέφτομαι τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια επέκταση αυτού που συμβαίνει στη Συρία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο απαραίτητη την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στόχος του οποίου είναι να διευρύνει την εξάπλωση της κρίσης στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Είναι δολοπλόκος», εκτίμησε ο γάλλος υπουργός.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ωστόσο εκτιμά, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εμπλοκή και της σιητικής οργάνωσης Χεζμπολά στη συριακή κρίση, πίσω από την οποία βρίσκεται το Ιράν, το οποίο θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Ασαντ. «Κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε υποστήριξε ο Φαμπιούς.

Νεα βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Στο μεταξύ,  σήμερα το πρωί σημειώθηκε νέα έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά σε αστυνομικό τμήμα σε χριστιανική περιοχή της παλιάς πόλης της Δαμασκού, όπου περισσότεροι από 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν.  Την ίδια ώρα ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι είχε συνάντηση με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ μετά το τέλος της οποίας κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να κηρύξουν “μονομερώς” εκεχειρία με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αλ-Αντχα.

“Απευθύνω έκκληση προς όλους να λάβουν μια μονομερή απόφαση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες με την ευκαιρία της γιορτής Αϊντ αλ-Αντχα ,που θα γιορταστεί στις 26 Οκτωβρίου και αυτή η εκεχειρία να ισχύσει από σήμερα ή αύριο”, είπε ο
Μπραχίμι σε δηλώσεις του στον Τύπο.