Λύση “πακέτο” για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο

Σενάρια για λύση πακέτο στο πρόβλημα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου φαίνεται να προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο διεθνής τύπος.

Το σενάριο αυτό τροφοδοτούν οι πληροφορίες του Reuters, ότι η Γερμανία προσπαθεί να καθυστερήσει το αίτημα της Ισπανίας για βοήθεια, με σκοπό να συνδεθούν τα αιτήματα Ελλάδας, Ισπανίας και Κύπρου και να παρουσιαστούν απο κοινού στην γερμανική βουλή. “Δεν φαίνεται λογικό να παραπέμπονται εκάστοτε αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και ίσως επίσης την Ισπανία στην Μπούντεσταγκ μία προς μία. Η συγκέντρωση όλων αυτών μαζί είναι πιο λογικό, τόσο ως προς την ουσία τους, αλλά και πολιτικά” ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Προς την ίδια κατεύθυνση ερμηνεύθηκαν και οι  δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Φινλανδού ομολόγου του, στις οποίες ανέφερε ότι “οι αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία συμφωνήσαμε πως πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ενδείξεις για πιθανή λύση πακέτο, καθώς η έκθεση της τρόικας έχει κολλήσει και είναι σχεδόν απίθανο να είναι έτοιμη μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ταυτόχρονα πληροφορίες θέλουν την αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Τόμσεν να παραμένει στην Αθήνα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.