Λύση για το χρέος ζητά και ο Μητσοτάκης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο Concordia 2017. Άσκησε, παράλληλα, κριτική στους δανειστές για το θέμα του χρέους.

Τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Είναι ξεκάθαρο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι η σημερινή κυβέρνηση λόγω ιδεοληψίας δεν μπορεί και δεν είναι στην πράξη δεσμευμένη στις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κομμάτι, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Μόνο τότε, θα μπορούσε να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

«Οι δανειστές δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους»

«Οι δανειστές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν κράτησαν την υπόσχεση που έδωσαν το Νοέμβριο του 2012 αναφορικά με το χρέος. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας κατέστη σαφώς λιγότερο βιώσιμο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια λύση για το χρέος προκειμένου να μπορούμε να ελπίζουμε σε μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας».

Αναφερόμενος στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Είναι αδιανόητο για μένα το γεγονός ότι -την ώρα που μιλάμε- η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Παιδεία, που γυρνάει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80. Όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν εννοώ μόνο το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ή την προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Αυτές είναι σίγουρα σημαντικές, αλλά οι βαθιές τομές που έχει ανάγκη αυτή η χώρα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τη διαρκή μετεκπαίδευση, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τα απαραίτητα προσόντα να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές προκλήσεις».

Για την ανάπτυξη, επισήμανε ότι «οι πρωτοβουλίες πρέπει να λαμβάνονται τόσο σε εθνικό επίπεδο -κάθε κράτος οφείλει να κάνει ξεχωριστά τη δουλειά του- όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Χαρακτήρισε «παγκόσμια πρόκληση» την κλιματική αλλαγή και συμπλήρωσε: «Έχουμε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας συνεισέφερε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτή είναι μια τάση που θα μπορούσε να επικρατήσει και στην Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας».