Λύνονται τα προβλήματα στην Τρ. Κύπρου αν βρεθεί επενδυτής

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε σήμερα ότι, αν βρεθεί κάποιος επενδυτής στην Τράπεζα Κύπρου, όπως έγινε στην Ελληνική Τράπεζα, θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αντιπροσωπεία του ΣΕΟ συναντήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής της Τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου και Μάαρτεν Φέρβεϊ, με τους οποίους, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πισσαρίδης, συζήτησε κυρίως το θέμα του αναπτυξιακού μοντέλου.

“Γιατί πιστεύουμε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να μειωθεί η ανεργία πρέπει να ανακάμψει η οικονομία και για να ανακάμψει η οικονομία χρειάζονται επενδύσεις και από το εσωτερικό και το εξωτερικό”, είπε ο κ. Πισσαρίδης.

Λέγοντας ότι το Συμβούλιο άρχισε τη διενέργεια μελετών για αυτό το θέμα οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι το κυριότερο είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες στην κυπριακή οικονομία για προσέλκυση ξένων επενδυτών χωρίς να υπάρχουν φόβοι ότι θα χάσουν τα κεφάλαιά τους, πως θα παγιδευτούν στους περιορισμούς ή θα περιπέσουν σε προβλήματα που σχετίζονται με γραφειοκρατία.

Εξήγησε ότι μέρος του προβλήματος της οικονομίας αφορά περισσότερο θέμα εικόνας, παρά ουσίας, αφού ακόμη ξένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αν φέρουν χρήματα στην Κύπρο θα παγιδευτούν, ενώ αυτό δεν ισχύει, καθώς νέα κεφάλαια από το εξωτερικό δεν υπόκεινται σε περιορισμούς. “Αυτό είναι καθαρά θέμα επικοινωνίας”, συμπλήρωσε.

“Το κυριότερο είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όπου οι επενδύσεις όπου και να γίνουν να είναι ελκυστικές στον επενδυτή”, πρόσθεσε ο κ. Πισσαρίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να εξεταστεί ποιοι θεσμοί πρέπει να αλλάξουν, όπως τις σχέσεις με συντεχνίες και ποιους περιορισμούς θα έχει από τις συλλογικές συμβάσεις ένας δυνητικός επενδυτές που επιθυμεί να ανοίξει μια μεγάλη τουριστική μονάδα.

“Δυστυχώς -και αυτό το λέω με λύπη μου- όταν κοιτάξουμε πού βρίσκεται η Κύπρος σε διεθνείς πίνακες, όπως το doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είμαστε πολύ χαμηλά και όλο και πέφτουμε πιο χαμηλά”, είπε.
Ερωτηθείς για τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι έχουν γίνει αρκετά και χαιρέτισε την άρση των περιορισμών στο εσωτερικό.

“Το κυριότερο είναι ελευθεροποιηθεί η διακίνηση κεφαλαίου, που ήδη έχει αρχίσει στο εσωτερικό, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα προσελκύσουν ένα μεγάλο επενδυτή, κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου. Αν βρεθεί κάποιος επενδυτής που να κοιτάξει την Τράπεζα Κύπρο τόσο ευνοϊκά όσο κοίταξαν άλλοι επενδυτές την Ελληνική Τράπεζα, τα προβλήματα θα λυθούν αμέσως”, είπε.

Καταλήγοντας, ο Νομπελίστας οικονομολόγος είπε πως το πρόγραμμα στο οποίο εισήλθε η Κύπρος υπό την Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι το σωστό και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξαναβγούμε στις διεθνείς αγορές. “Αυτό είναι που θα φέρει την ανάκαμψη στην Κύπρο και την πτώση της ανεργίας”, είπε.