Λόγω εμπορικού πολέμου και FED ο χρυσός επανέρχεται στη μόδα

Ο χρυσός επιστρέφει στη μόδα καθώς οι κίνδυνοι από τον εμπορικό πόλεμο έχουν αρχίσει λόγω της έντασης να είναι πλέον ορατοί καοι κεφαλαιαγορές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επόμενη συνάντηση της FED και στο πότε και κατά πόσο οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής θα μειώσουν τα επιτόκια.

Από τις 11 τελευταίες συνεδριάσεις, στις 10 η τιμή του χρυσού παρουσίασε κέρδη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου έχουν φθάσει στα υψηλότερα έτους μετά από μια μάλλον αρνητική εξέλιξη στο θέμα της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε χρυσό.
Η τιμή του χρυσού παίρνει συνεχώς ώθηση προς τα πάνω καθώς η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζεται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι το Πεκίνο πρέπει να δεχθεί τους όρους της αρχικής διαπραγμάτευσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και νέα επίθεση στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραπονούμενος ότι δεν εισακούγεται. Ετσι, μετά από τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2018, ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ «άνοιξε την πόρτα» για μείωση των επιτοκίων ώστε οι εμπορικές προστριβές να μην φέρουν πίσω τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας αλλά και του αντίκτυπου που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία σπρώχνουν την τιμή του χρυσού ψηλά, επισημαίνει ο Mark O’Byrne, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Goldcore Ltd. «Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο πέφτουν καθώς ο κίνδυνος ελλοχεύει όσο κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος και έτσι αυξάνεται η ζήτηση σε χρυσό που αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο», πρόσθεσε.
Οι τιμές των συμβλαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου έχουν αυξηθεί κατά 0,4% στο επίπεδο τιμής των 1.336,80 δολαρίων ανά ουγγιά. Από την αρχή του χρόνου, η τιμή του ευγενούς μετάλου έχει ανέβει κατά 4,3%.

Στους κύκλους, πάντως, των επενδυτών και των αναλυτών της αγοράς οι απόψεις αν και θετικές για την πορεία του χρυσού, εν τούτοις διίστανται. O Paul Tudor Jones δισεκατομυριούχος τρέιντερ έχει ως πρώτη επιλογή για το επόμενο 12μηνο ή διετία τον χρυσό. Εάν η τιμή του φτάσει τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά, τότε είναι πολύ εύκολο να φθάσει τα 1.700 , ανέφερε.
Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι δεν θα συνεχισθεί για πολύ ακόμα. Πάντως η τιμή θα σταθεροποιηθεί στα 1.340 με 1.350 δολάρια ανά ουγγιά.