Λουκαϊδης: Συμπρόεδρο έχει καταστήσει η κυβέρνηση τον Αρχιεπίσκοπο

Να αποκατασταθούν τα διατηρητέα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, τόνισε σε δηλώσεις του από το χώρο κατεδάφισης των διατηρητέων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΕΚΛ, Γιώργος Λουκαίδης

«Συμπρόεδρο έχει καταστήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Αρχιεπίσκοπο»

Πρώτα απ’ όλα θέλω να εκφράσω τα συναισθήματα μας, που δεν είναι άλλα από βαθιά στεναχώρια, αγανάκτηση, αλλά και θυμό γι’ αυτές τις εικόνες που όλοι βλέπουμε από χθες.

Δυστυχώς, πρόκειται για μια πράξη απαράδεκτη και πέρα για πέρα καταδικαστέα από τον Αρχιεπίσκοπο. Μια πράξη παράνομη και αυθαίρετη. Μια πράξη καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πάνω στην οποία στηρίζεται το παρόν και το μέλλον μας.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχει και ηθικούς αυτουργούς. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη εδώ και πολλά χρόνια έχει καταστήσει τον Αρχιεπίσκοπο συμπρόεδρο αυτής της χώρας και ανέχεται ανάλογες αυθαιρεσίες, είτε αυτές αφορούν στον αποχαρακτηρισμό του αρχαίου μνημείου στη Γεροσκήπου, είτε την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, είτε άλλες πολλές περιπτώσεις.

Αυτή την ώρα που ο Πρόεδρος καταθέτει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα χρυσά διαβατήρια, ακόμη και αυτή την περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος, ως «συμπρόεδρος», απλώς σήκωνε το τηλέφωνο για να μεσολαβήσει για τις πολιτογραφήσεις ανθρώπων, όπως ο Τζο Λόου.

Αυτή, όμως, η συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου αφορά και στην ανοχή που πολιτικές δυνάμεις επέδειξαν απέναντι σε αυθαιρεσίες ανάλογής μορφής. Και επειδή πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ για την εδώ παρουσία του κ. Νεοφύτου και για την ευαισθητοποίηση του ΔΗΣΥ σήμερα για το καινούργιο έγκλημα που έχει συντελεστεί, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κανένα δεν πείθουν. Είναι όψιμη αυτή η ευαισθησία και ακόμη χειρότερα η πολιτική συμπεριφορά της ηγεσίας του ΔΗΣΥ έχει υποβοηθήσει, δυστυχώς, εμμέσως πλην σαφώς για να φτάνουμε σε τέτοιου είδους αυθαίρετες και παράνομες συμπεριφορές.

Να υπογραμμίσω ότι το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί μέχρι τέλους, πρώτα απ’ όλα για την αποκατάσταση της παρανομίας, για την αποκατάσταση αυτών των διατηρητέων κτιρίων, που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας, αλλά και για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων όσοι ευθύνονται και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γ. Λουκαΐδης ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε: Εδώ έχουμε μαζί μας την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, την κα Ελένη Μαύρου, και σήμερα το πρωί ως ΑΚΕΛ έχουμε πάρει απόφαση για να εγγραφεί το θέμα στη Βουλή. Κι αυτό θα είναι μέρος της προσπάθειας μας για να ασκηθούν πιέσεις για την αποκατάσταση των διατηρητέων και την δίωξη όλων όσοι ευθύνονται γι’ αυτή την παρανομία.