Λουκαΐδης: Συμβιβασμό με τους Τ/κ. Όχι με την κατοχή, τη διχοτόμηση και το ΝΑΤΟ

Λουκαΐδης: Συμβιβασμό με τους Τ/κ. Όχι με την κατοχή, τη διχοτόμηση και το ΝΑΤΟ

Για το ΑΚΕΛ «ο αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί το άμεσο καθήκον του και προτεραιότητα» γιατί όταν επιτευχθεί, «θα συνιστά ανατροπή του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου το 1974 και μια σημαντική συμβολή στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών και στην υπόθεση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτά διακήρυξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Γιώργος Λουκαΐδης μιλώντας ενώπιον της 20ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στην Αθήνα από την Παρασκευή 23 Νοέμβρη μέχρι την Κυριακή 25 Νοέμβρη.

Στη Συνάντηση που συμμετείχαν 91 κόμματα από όλο τον κόσμο, ο Γιώργος Λουκαΐδης εκπροσωπεί το ΑΚΕΛ μαζί με την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. και μέλος της Κ.Ε., Βέρα Πολυκάρπου. Στην παρέμβαση του, επεσήμανε επίσης τη διαχρονική γραμμή του ΑΚΕΛ που «συμπυκνώνεται στη θέση ότι αφ’ ενός είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο συμβιβασμό μεταξύ Ε/κ και Τ/κ αλλά αφ’ ετέρου δεν θα δεχθούμε κανένα συμβιβασμό με την κατοχή, τη διχοτόμηση και το ΝΑΤΟ». Σκιαγραφώντας δε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τους κινδύνους που καραδοκούν, κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτές τις συνθήκες «καθίσταται πολύτιμη η διεθνιστική αλληλεγγύη του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, επανενωμένη και ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς συρματοπλέγματα, ξένους στρατούς και ξένους κηδεμόνες».

Περαιτέρω, ο Γ. Λουκαΐδης κατέθεσε την ανάλυση του ΑΚΕΛ για τις διεθνείς εξελίξεις, την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο αλλα και την κλιμακούμενη στρατιωτικοποίηση στον πλανήτη η οποία ξαναφέρνει στο προσκήνιο ακόμα και τον εφιάλτη του πυρηνικού ολέθρου. «Η νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ και το νέο πυρηνικό δόγμα του Τραμπ συνιστούν ανοιχτή απειλή ενάντια στην παγκόσμια ειρήνη και τους λαούς του κόσμου», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για κινητοποίηση των λαών για την αναχαίτιση του εφιάλτη ενός περιφερειακού ή γενικευμένου πολέμου.

Σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να συναντηθούν «όχι μόνο κομμουνιστές και αριστεροί αλλά όλοι όσοι συμμερίζονται την σημασία του αγώνα για την ειρήνη, έστω κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας», πρόσθεσε. Αναφερόμενος δε στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη η οποία ευθυγραμμίστηκε με τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ, ανέφερε ότι αυτές οι επιλογές παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως θωράκιση της Κύπρου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

«Το ΑΚΕΛ», όμως υπογράμμισε, «αντιτάσσει ότι η ασφάλεια του λαού και της χώρας μας είναι η ειρήνη και όχι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη στρατιωτικοποίηση».

Όσο αφορά την εσωτερική κατάσταση στην χώρα μας, ο Γ. Λουκαΐδης εξήγησε ότι «η Κύπρος βιώνει μια πρωτοφανή συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστα χέρια σε συνδυασμό με μια δραματική όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για διαδικασία που συντελείται στο επίπεδο της ΕΕ. Ταυτρόχονα, η πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, με την εκ περιτροπής στήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνιστά μια προκλητική κι αδίστακτη εξυπηρέτηση του τραπεζικού κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας».

Τόνισε επίσης, ότι τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα πρέπει να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων μέσα στους αγώνες για τα καθημερινά προβλήματα και αιτήματα του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας. «Είναι με αυτό το φακό που αξιολογούμε και τη δική μας δράση και τις δικές μας αδυναμίες», επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αύξηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης ιδιαίτερα των νέων και η σφυρηλάτηση της ενότητας των εργαζομένων μέσα στους αγώνες. Αυτοί οι αγώνες είναι που θα φέρουν αποτελέσματα και νίκες, δικαιώματα και κατακτήσεις», κατέληξε.