Λουκαΐδης: Ο ΠτΔ και το επιτελείο του εμπαίζουν τον λαό για την θέση τους στο θέμα της οικονομίας

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην οικονομία.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως “ο κ. Αναστασιάδης και το επιτελείο του συνεχίζουν να εμπαίζουν τον λαό μας προβάλλοντας προκλητικά τη θέση ότι περίπου διαπράχθηκε έγκλημα σε βάρος της οικονομίας με την απόρριψη του πρώτου, καθολικού κουρέματος, που περιλάμβανε τους ασφαλισμένους καταθέτες σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα”.

Την ίδια στιγμή σχολίασε πως “για το τερατούργημα του κουρέματος των ασφαλισμένων καταθετών, η ιδιοκτησία του οποίου αποδεδειγμένα πλέον ανήκει στον Νίκο Αναστασιάδη, άλλα δήλωνε ο ίδιος στις 20/11/2014 στην «huffingtonpost» όταν ανέφερε ότι: «Με βάση την απόφαση του Eurogroup δεν υπήρχαν ασφαλισμένοι καταθέτες ούτε των κάτω των 100.0000 ευρώ και αυτό θα προκαλούσε κυριολεκτικά, εάν το υιοθετούσαν στην Κύπρο, όπως ήταν η απόφαση του Eurogroup, σεισμικές κυριολεκτικά συνέπειες στην υπόλοιπη Ευρώπη.»

“Όντως, είχε δίκαιο ο κ. Αναστασιάδης όταν έλεγε ότι θα προκαλούνταν σεισμικές συνέπειες στην Ευρώπη από το παράνομο κούρεμα των ασφαλισμένων καταθετών. Λογικά, όμως, ο σεισμός, που κατά τον κ. Αναστασιάδη θα ξεκινούσε από την Κύπρο, πρώτα θα ισοπέδωνε το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας” σημείωσε.

Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Λουκαΐδης υπενθύμισε πως “αναφερόμαστε στην περίοδο που ακόμη ο Νίκος Αναστασιάδης άλλα έλεγε στους κατ’ αυτόν Κύπριους ιθαγενείς. Ήταν η περίοδος που ακόμη έλεγε ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως στο γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου 2013. Ήταν η περίοδος που ακόμη έλεγε ότι του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για να συναινέσει σ’ αυτό που αποδείχτηκε ότι ήταν δική του πρόταση και που σήμερα την εκθειάζει ως σωτήρια. Ήταν η περίοδος που έλεγε ακόμη ότι με εκείνη την πρόταση, οι κατά τα άλλα φίλοι και συνεργάτες του όπως ο Σόιμπλε, μετέτρεψαν τη χώρα και το λαό μας σε πειραματόζωο”.

Ο ίδιος παρέθεσε τις δηλώσεις του Προέδρου επικρίνοντας πως “περιλαμβάνουν και άλλες ενδιαφέρουσες αντιφάσεις του κ. Αναστασιάδη, δείγματα και αυτές της αξιοπιστίας του”.

«Ερ. Πιστεύετε ότι δημιουργεί ένα προηγούμενο που μπορεί να επαναληφθεί στην Ευρωζώνη;

Νομίζω πως για την Κύπρο υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις, ότι δηλαδή κλείνουν οι τράπεζες της Κύπρου αλλά όχι τα παραρτήματά τους στο εξωτερικό, ακριβώς για να δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων το οποίο να μην προκαλεί ή να μην μεταδίδει τη μείωση και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Με βάση την απόφαση του Eurogroup δεν υπήρχαν ασφαλισμένοι καταθέτες ούτε των κάτω των 100.0000 ευρώ και αυτό θα προκαλούσε κυριολεκτικά εάν το υιοθετούσαν στην Κύπρο όπως ήταν η απόφαση του Eurogroup, σεισμικές κυριολεκτικά συνέπειες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ερ. Δηλαδή δεν το είχατε προτείνει εσείς;

Αυτή η δικαιολογία από Ευρωπαίους προκαλεί έκπληξη πως συμπεριφέρονται χειρότερα από μικροπολιτικάντηδες. Θα σας βάλω ένα ρητορικό ερώτημα. Όχι μόνον δεν αποδεχόμουν την απόφαση, αλλά στις τέσσερις παρά τέταρτο το πρωί, όταν είχα πει ότι θα πρέπει να επανεξετάσω τη στάση μου, με είχαν προειδοποιήσει ότι θα έμεναν κλειστές οι τράπεζες, και αν ακόμα το πρότεινα, ήταν παράνομο. Θα ήταν ποτέ δυνατόν το Eurogroup να δεχτεί μία παράνομη πρόταση; Που δεν το πρότεινα ποτέ, είναι ποτέ δυνατόν να προτείνω να γίνει απομείωση των ασφαλισμένων καταθετών όταν δεν δεχόμουν ούτε καν την απομείωση των καταθέσεων, αυτά είναι – με λυπεί να το πω – αφελή επιχειρήματα όσων επιπολαίως είχαν πάρει την απόφαση εκείνη, τα μέλη δηλαδή του Eurogroup, εντελώς αμελέτητα και προκειμένου να επιτύχουν ένα πείραμα για την υλοποίηση αποφάσεων που είχαν προαποφασιστεί, εισηγήθηκαν το κούρεμα ακόμα και των ασφαλισμένων καταθέσεων.»