Λουκαΐδης: Να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών

Να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαπλοκής και διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζητήσαμε το θέμα που προέκυψε με τις παραιτήσεις μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του  Αθλητισμού και όλα όσα κρύβονται πίσω από τις παραιτήσεις, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στη σημερινή συνεδρία επιβεβαιώθηκε ότι ο λόγος της παραίτησης των μελών της Επιτροπής αφορούσε στην επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Προέδρου της Επιτροπής Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Δεν επρόκειτο για προσωπικές διαφορές, αλλά για ζητήματα που είχαν να κάμουν με πράξεις και παραλείψεις του κ. Παπαχαραλάμπους. Ο κ. Παπαχαραλάμπους, δυστυχώς, ελέγχεται για αντιδεοντολογική συμπεριφορά στην περίπτωση της διαδικασίας που ξεκίνησε  ως πρώτη πράξη απέναντι στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή  και τον τέως Πρόεδρο της.

Ελέγχεται σοβαρά για την σύγκρουση συμφέροντος που υπήρξε στην καταγγελία, την οποία ο ίδιος προώθησε, σε βάρος του ΚΟΑ. Κυρίως, όμως και πρωτίστως ελέγχεται για την προσπάθεια κουκουλώματος και συγκάλυψης σε ό,τι αφορά το πόρισμα, γνωστό ως πόρισμα Καραβίδα, το οποίο προωθήθηκε μεν στη Νομική Υπηρεσία με ομόφωνη θέση όλων των μελών της Επιτροπής και του ιδίου προσωπικά, αλλά στη συνέχεια χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, ζήτησε την ανάκληση του.

Ζήτησε την ανάκληση ενός πορίσματος, που ενδεχομένως «έκαιγε» πολλούς. Και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για το ξετύλιγμα του κουβαριού της διαπλοκής και της διαφθοράς. Δυστυχώς, με τις πράξεις και παραλείψεις του, ο κ. Παπαχαραλάμπους έχει δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση σε ένα θεσμό στον οποίο επενδύθηκαν πολλά στην προσπάθεια για εξυγίανση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, για καθάρισμα του «στάβλου του Αυγεία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Η χθεσινή παραίτηση του κ. Παπαχαραλάμπους και η επίκληση άλλων από τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη θεσμική κρίση, δεν μπορεί παρά να θεωρείται, δικαίως, όχι μόνο ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αλλά και ως προσπάθεια ολοκλήρωσης του κουκουλώματος και της  συγκάλυψης γύρω από αυτά που έχουν ήδη καταδειχθεί στο πόρισμα.

Καταληκτικά, τονίζω πρώτον, την ανάγκη η Νομική Υπηρεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας, να ζητήσουν πίσω το πόρισμα.

 Και δεύτερον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει σεβαστή, βεβαίως, την παραίτηση του κ. Παπαχαραλάμπους που είναι η αιτία της θεσμικής κρίσης, αλλά την ίδια ώρα να προστατεύσει εκείνα τα μέλη της Επιτροπής που αποδεδειγμένα λειτούργησαν έντιμα, σκληρά και έφεραν αποτέλεσμα, γεγονός όμως που προφανώς ανησύχησε όλους όσοι φοβούνται ότι θα ξετυλιχτεί, επιτέλους, το κουβάρι της διαπλοκής και της διαφθοράς, στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου.