Λονδίνο: Στο ναδίρ οι τιμές ενοικίων… άδεια τα πολυτελέστερα σπίτια

H αγορά των πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου αντιμετωπίζει ένα οδυνηρό lockdown.

Τα ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της πρωτεύουσας παραμένουν άδεια για τουλάχιστον δύο μήνες πριν βρουν ενοίκους, περίοδος-ρεκόρ, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων ακινήτων LonRes. Ολα αυτά, τη στιγμή που οι τιμές των ενοικίων στην πόλη βρίσκονται στο ναδίρ δεκαετίας λόγω της πανδημίας.

Η μαζική έξοδος των εργαζόμενων σε γραφεία και των τουριστών έχουν πλήξει τρέντι περιοχές όπως το Mayfair και το Knightsbridge, ωθώντας τους ιδιοκτήτες σε μείωση των ενοικίων. Ο αριθμός των λουξ διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει αυξηθεί κατά 75% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Οι νέες απαγορεύσεις και το lockdown θα κρατήσουν τα ενοίκια σε χαμηλό επίπεδο.

Τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη μαραθώνια προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών έτσι ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα, το στέλεχος της LonRes Μάρκους Ντίξον ελπίζει πως η ολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων βρίσκεται προ των πυλών.

Με τα ενοίκια να λήγουν το 2020 και την πανδημία να αποτελεί «απαγορευτικό» για νέους ενοικιαστές στην πόλη εκατομμυρίων πολιτών, η αγορά πλημμύρισε με νέα ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μπορούν, επίσης, να νοικιάσουν τα ακίνητα σε τουρίστες, φοιτητές, επισκέπτες και εργαζόμενους. Κάτι τέτοιο αναμένεται να μην αλλάξει και τόσο γρήγορα, εάν υπολογίσει κανείς πως η Βρετανία έκλεισε όλες τις πύλες εισόδου διεθνών ταξιδίων αυτή την εβδομάδα.

Τα ενοίκια των πολυτελών ακινήτων βιώνουν τη μεγαλύτερη ολίσθηση, έχοντας μειωθεί άνω του 14% το Δεκέμβριο στο Λονδίνο, σε σχέση με το 2020.

Για τους ενοικιαστές, όλα αυτά αποτελούν μια καλή ευκαιρία για αναδιαπραγμάτευση των ενοικίων τους. Οι ενοικιαστές διαπραγματεύονται τριπλάσιες μειώσεις στα ενοίκια σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους δεν τα πάνε και τόσο καλύτερα. Πριν από τον κορωνοϊό, η αγορά ακινήτων του Λονδίνου βίωνε δύο τρίμηνα ανάπτυξης, πριν την κατάρρευση σε νέα χαμηλά.