Λονδίνο: Παραμένει στη θέση της η Μέι – Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Παραμένει στη θέση της η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, καταψηφίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 306 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 325 βουλευτές.

Κι όλα αυτά, μια μέρα μετά την ιστορική ήττα της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Συναντήσεις από το βράδυ της Τετάρτης αναμενόταν να έχει η Τερέζα Μέι με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, προκειμένου, όπως σημείωσε η ίδια μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής της, να εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ψηφοφορία, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε επιτεθεί στην Τερέζα Μέι λέγοντας ότι είναι «επικεφαλής μιας “κυβέρνησης ζόμπι”».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, αφού απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία της Τρίτης στο Κοινοβούλιο.

«Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το Κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στον λαό για να λάβει νέα εντολή», είπε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση ζόμπι», πρόσθεσε, εννοώντας ότι είναι ανίκανη και αδρανής.

Σύμφωνα με τον ηγέτη των Εργατικών, τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί υποσχέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο να βγάλουν τη Βρετανία από την Ε.Ε., αλλά πλέον μόνο μια νέα κυβέρνηση με καθαρή εντολή μπορεί να διαπραγματευθεί το Brexit.

Η Μέι σταθερή στις θέσεις της

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε από την πλευρά της ότι πολιτική της κυβέρνησής της παραμένει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει εφαρμογή του Άρθρου 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο», τόνισε.

Όπως είπε η κυβέρνηση εργάζεται για το καλό της χώρας και «υπέρ όλων των πολιτών» και ότι θα συνεχίσει να δουλεύει για το εθνικό συμφέρον.

Επίσης, αρνήθηκε να κάνει εκλογές, λέγοντας «ότι δεν μπορούν να δώσουν λύση» στο αδιέξοδο.

Eν αναμονή διευκρινίσεων η Ε.Ε.

Στο μεταξύ οι Βρυξέλλες, που έχουν τονίσει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, περιμένουν τις διευκρινίσεις για τα απόμενα βήματα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωση της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός και η καλύτερη δυνατή συμφωνία, διασφαλίζοντας την ομαλή αποχώρηση από την ΕΕ.

Επίσης, τονίζεται ότι ο κίνδυνος «άτακτης αποχώρησης» αυξάνεται και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί αυτό το ενδεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί πάνω στο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου.