Λιποαναρρόφηση και παρενέργειες

Λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική ονομάζεται η χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους (λιποκυττάρων) από κάποια περιοχή του σώματος.

Πρέπει να τονιστεί ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους. Με τη θεραπεία της παχυσαρκίας ασχολείται ειδικός τομέας της Χειρουργικής, η Βαριατρική ή Χειρουργική της Παχυσαρκίας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από τη τοπική συγκέντρωση λίπους παρά να καταφύγει στην πλαστική χειρουργική, γιατί ακόμη κι όταν αδυνατίζουμε και χάνουμε βάρος, το τοπικό πάχος ελάχιστα επηρεάζεται. Προληπτικά η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει να μη δημιουργηθεί τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα ή να μην επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορεί να απαλείψει το τοπικό πάχος που ήδη υπάρχει.

Μοναδική διέξοδος παραμένει η χειρουργική επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα και η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες περιοχές του σώματος: Γλουτοί, στήθος, λαιμός, πλάτη, στομάχι, πρόσωπο, γάμπες, πάνω μέρος των χεριών, γόνατα, μηροί. Για να διατηρηθεί η απώλεια λίπους από τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή μαζί με άσκηση. Η ίδια η διαδικασία μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες.

Χειρουργικοί κίνδυνοι
Η λιποαναρρόφηση παρουσιάζει τις ίδιες αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται γενικότερα με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν οίδημα και μώλωπες κάτω από τις περιοχές που έχουν υποστεί αγωγή. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν δύο έως τρεις μήνες. Ωστόσο, κάποιες φορές υπάρχουν ακόμα πιο σοβαρές παρενέργειες, καθώς αυτή η διαδικασία θέτει τον ασθενή σε κίνδυνο για μόλυνση και θρόμβους αίματος.

Μούδιασμα του δέρματος
Το μούδιασμα του δέρματος εμφανίζεται όταν ο ασθενής χάνει την αίσθηση ευαισθησίας στην περιοχή του δέρματος, όπου έγινε η λιποαναρρόφηση. Το μούδιασμα συνήθως διαρκεί από δύο έως τέσσερις μήνες, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν μόνιμο μούδιασμα στο δέρμα τους.

Λιπώδης εμβολισμός
Το σύνδρομο λιπώδους εμβολισμού είναι μια σπάνια μεν, αλλά ιδιαίτερα σοβαρή παρενέργεια, που σχετίζεται με τη λιποαναρρόφηση. Το 2008, στην Εφημερίδα της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, ο δρ Hui-Dong Wang, και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι ο κίνδυνος του συνδρόμου λιπώδους εμβολισμού αυξήθηκε, καθώς το επίπεδο του λίπους που αφαιρείται πλέον με τη διαδικασία λιποαναρρόφησης έχει αυξηθεί. Το σύνδρομο του λιπώδους εμβολισμού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν τμήματα του χαλαρωμένου λιπώδους ιστού αποφράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, το λίπος ταξιδεύει στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβη στα συγκεκριμένα όργανα, αλλά και στα καρδιαγγειακά συστήματα. Τα συμπτώματα του λιπώδους εμβολισμού περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια.

Χαλάρωση του δέρματος
Μετά από χειρουργική επέμβαση λιποαναρρόφησης, ένας ασθενής μπορεί να παραμείνει με χαλαρή επιδερμίδα στις περιοχές που έχουν υποστεί αγωγή. Το δέρμα επανακτά συνήθως σταθερότητα μετά από τέσσερις έως έξι μήνες, αν αφεθεί χωρίς κάποιες παρεμβατικές θεραπείες μετά την επέμβαση. Ωστόσο, το δέρμα ορισμένων ασθενών δεν ανακτά τη σταθερότητά του και απαιτείται νέα χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της περίσσειας του δέρματος.