Λιμάνι Λάρνακας: Η ΑΛΚ αποφασίζει χρήση για γεωτρήσεις

Η απόφαση της Αρχής Λιμένων να χρησιμοποιήσει ένα χώρο του λιμανιού για εξυπηρέτηση των πλατφόρμων στα οικόπεδα της ΑΟΖ, κοινοποιήθηκε προφορικά προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας, δήλωσε  ο Δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης, προσθέτοντας πως θα εξεταστεί το θέμα, ενώ επισημαίνει την ανάγκη εναλλακτικής επιλογής ενόψει λήξης της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου προς την επιτυχούσα κοινοπραξία για ανάπτυξη του λιμανιού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως «η απόφαση της Αρχής Λιμένων προνοεί τη χρήση κάποιων από τους χώρους του λιμανιού της πόλης, για την αδειοδότηση εταιρείας η οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί τις γεωτρήσεις που γίνονται στα οικόπεδα της ΑΟΖ. Αυτή τη στιγμή το λιμάνι της Λάρνακας έχει περίπου 240 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ελεύθερο χώρο και η Αρχή Λιμένων θα χρησιμοποιήσει περίπου 20 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας είναι ικανοποιημένοι από τη διευθέτηση αυτή της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης απάντησε πως «η συγκεκριμένη απόφαση της Αρχής Λιμένων κοινοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο προφορικά. Η απόφαση αυτή θα εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο διεξοδικά για να δούμε τη σημασία αλλά και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει για την πόλη μας».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Λάρνακα πρέπει να έχει μια εναλλακτική επιλογή όσον αφορά το έργο του λιμανιού και της μαρίνας, όταν παρέλθει η ημερομηνία παράτασης που έχει δοθεί προς την Κοινοπραξία και δεν θα έχει εξευρεθεί ο χρηματοδότης».

Ερωτηθείς για την ενοποίηση της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας, ο Δήμαρχος απάντησε πως «η προσδοκία για κάτι τέτοιο υπάρχει στην καρδιά των Λαρνακέων τα τελευταία 20 χρόνια. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται και δεν εγκαταλείπεται ούτε καν προσωρινά».
Εξήγησε ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες εξεύρεσης χρηματοδότησης και οι δυσκολίες αυτές ήταν γνωστές από καιρό. Αυτές οι δυσκολίες ήταν και το αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων που δόθηκαν προς τον επενδυτή, δηλαδή την επιτυχούσα Κοινοπραξία όσον αφορά την τελική υπογραφή του έργου».

Αυτή η προσπάθεια, συνέχισε,«από μέρους της Κοινοπραξίας να εξεύρει χρηματοδότη, είχε καταληκτική ημερομηνία τις 30 Σεπτεμβρίου και εκεί πρέπει να διαφανεί κατά πόσον η Κοινοπραξία θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση η οποία θα της επιτρέψει να προχωρήσει με την πρώτη φάση του ενοποιημένου έργου». Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε, τέλος, πως «η διαδικασία αυτή βρίσκεται εν ζωή με πολλές δυσκολίες μεν, αλλά συνεχίζεται».