Λιλλήκας: Η απόφαση των τριών κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πέντε Προέδρων των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε:

Θέση μας είναι ότι αφού υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις αντί την όποια απόφαση να την λάβουν οι κομματικές ηγεσίες, να δοθεί ο λόγος στους πολίτες με το στήσιμο καλπών

Η απόφαση των τριών κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς

Το σημαντικό για μας δεν είναι απλά να περάσουμε ένα υποψήφιο μας στον δεύτερο γύρο, αλλά να κερδίσει

Η Συμμαχία Πολιτών προσήλθε στο διάλογο με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, με ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας.

Καταθέσαμε τρεις προτάσεις για να καταστεί ο διάλογος δημιουργικός και παραγωγικός. Εισηγηθήκαμε:

Πρώτο: να συζητηθεί και να συμφωνηθούν το πλαίσιο αρχών του προγράμματος διακυβέρνησης που να καλύπτει το Κυπριακό και τη νέα στρατηγική που θα στοχεύει στο να κάμψει την Τουρκική αδιαλλαξία, την οικονομική και κοινωνική πολιτική, το ΓΕΣΥ, την περιβαλλοντική πολιτική κ.α. Αλλιώς είναι σαν να θέτουμε την άμαξα πριν από το άλογο.

Δεύτερο: να συζητήσουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα έπρεπε να επιλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος, αν εκλεγεί, θα κληθεί να διαχειριστεί σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.

Τρίτο: να συμφωνήσουμε τη διαδικασία με την οποία θα κριθεί ο πλέον κατάλληλος και εκλέξιμος υποψήφιος.

Θέση μας είναι ότι αφού υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τα κριτήρια, να απευθυνθούμε στους πολίτες. Αντί την όποια απόφαση να την λάβουν οι κομματικές ηγεσίες, να δοθεί ο λόγος στους πολίτες. Να στηθούν κάλπες για να εκφράσουν τη βούληση τους οι πολίτες. Μια διαδικασία καθόλα διαφανής και απόλυτα δημοκρατική. Μόνο αυτή η διαδικασία θα αποδείκνυε ποιόν προκρίνει η κοινωνία ως τον ικανότερο να τερματίσει τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη που είναι το ζητούμενο. Το σημαντικό για μας δεν είναι απλά να περάσουμε ένα υποψήφιο μας στον δεύτερο γύρο, αλλά να κερδίσει.

Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλα πρόσωπα τα οποία ενδεχόμενα να πληρούσαν τα κριτήρια, όπως ήταν η εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπουν στη διαδικασία της κάλπης διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών.

Μας λυπεί γιατί οι προτάσεις μας δεν έτυχαν της στήριξης των άλλων κομμάτων.

Η απόφαση των τριών κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς.

Τώρα τον λόγο έχουν οι πολίτες που αποτελούν και το σώμα που τον Φεβρουάριο θα επιλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε στους πολίτες γι’ αυτό και θέλουμε να τους δώσουμε πραγματικό και ουσιαστικό λόγο και ρόλο στις αποφάσεις. Θέλουμε να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία.