Λιγότεροι οι δικαιούχοι της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης- Καμία αλλαγή για τους Τουρκοκύπριους

Λιγότεροι θα είναι με τα μέτρα που φέρνουν τα νομοσχέδια για την υγεία, τα οποία καταρτίστηκαν βάσει συμφωνίας με την τρόικα, οι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Των μέτρων εξαιρούνται οι Τουρκοκύπριοι, ενώ δημόσιοι υπάλληλοι και πολύτεκνοι θα έχουν δικαιώματα, αλλά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Δικαιούχοι παραμένουν οι χρόνια ασθενείς,οι σοβαρά πάσχοντες, άτομα με ετήσιες απολαβές μέχρι 14.500 χιλιάδες ευρώ και δημόσιοι ή υπάλληλοι ημικρατικών οργανισμών με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια.

Το θέμα που ανακύπτει είναι ότι  πλείστοι δικαιούχοι είναι Τουρκοκύπριοι που ζουν και εργάζονται στα κατεχόμενα. Οι τουρκοκύπριοι που ζουν και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές αντιμετωπίζονται όπως οι Ελληνοκύπριοι, ενώ  όσοι Τουρκοκύπριοι διαμένουν στα κατεχόμενα αλλά εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, υπολογίζονται τα εισοδήματα τους στις ελεύθερες περιοχές για μειωμένη η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το κόστος νοσηλείας των Τουρκοκυπρίων το 2011 ανήλθε στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ με συνολικό κόστος τα τελευταία χρόνια 42,6 εκατομμύρια ευρώ.