Λιβύη: Πολύτιμες συμβουλές επιβίωσης (video)

Καθημερινά οι άμαχοι πολίτες της Λιβύης είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε βίαιες συγκρούσεις είναι. Οι άμαχοι πολίτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να ανταλλάσσουν συμβουλές για το πως θα καταφέρουν να αποφύγουν τα πυρά.

Από το 2011, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν γίνει καθημερινό συναίσθημα για τους κατοίκους στην Βεγγάζη και την πρωτεύουσα Τρίπολη. Την ίδια ώρα, ο στρατός δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις αμέτρητες ένοπλες ομάδες που έχουν ξεπηδήσει μετά την καθαίρεση του Καντάφι.

Ένας από τους Λίβυους που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα έγραψε πρόσφατα: «Το 50% της γενναιότητας είναι να το βάζεις στα πόδια».

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές:

– Αν εγκλωβιστείτε στο σπίτι σας ή στο γραφείο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, παραμείνετε μακριά από τα παράθυρα και τις πόρτες.

– Εάν χρειαστεί να μετακινηθείτε και πέσετε σε ανταλλαγή πυροβολισμών, μην περπατάτε χωρίς να είστε σκυμμένοι.

– Βρίσκεστε σε κίνδυνο σε περίπτωση που βρεθείτε σε περιοχή για την οποία ερίζουν οι παραστρατιωτικές ομάδες.

– Μην έχετε μαζί σας ταυτότητα στην οποία αναγράφεται η πόλη από την οποία γεννηθήκατε, όταν οδηγάτε το αυτοκίνητό σας.

– Αν βρεθείτε στο επίκεντρο των πυρών, μην κρυφτείτε πίσω από αυτοκίνητα. Οι σφαίρες περνούν εύκολα μέσα από τις πόρτες.

– Στην ίδια περίπτωση, προσπαθήστε να τρέξετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε και κάντε ζιγκ ζαγκ προκειμένου να αποφύγετε τις σφαίρες.

– Αν οδηγείτε σε περιοχή συγκρούσεων, κλείστε το ραδιόφωνο και αφήστε ένα παράθυρο ελάχιστα ανοικτό. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει.

– Καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απαγωγής, είναι σημαντικό να ενημερώσετε ένα δικό σας πρόσωπο που ακριβώς πηγαίνετε και πότε θα γυρίσετε.