Λεωνίδου: Να πιεστεί η Τουρκία να προστατεύσει την Αγία Σοφία

Ο επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), κ. Πανίκος Λεωνίδου, με αφορμή βίντεο στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Birgün, το οποίο παρουσιάζει να πέφτουν θραύσματα από τον τρούλο του Ναού της Αγίας Σοφίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποκάλυψη ότι ο Ναός της Αγίας Σοφίας, αυτό το αρχιτεκτονικό αγλάισμα των 1500 ετών και Φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, συνεχίζει να υφίσταται σοβαρές φθορές μετά την μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος πρέπει να κινητοποιήσει επιτέλους την διεθνή κοινότητα. ΄Όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι ειδικοί, όπως ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, κ. Σερίφ Γιασάρ, προειδοποιούν ότι αν δεν παύσει η αθρόα εισροή επισκεπτών στην Αγία Σοφία και δεν γίνουν έργα αποκατάστασης, ο Ναός θα καταρρεύσει, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος. Διεθνείς φορείς, κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να πιέσουν την τουρκική ηγεσία να ακυρώσει την απαράδεκτη απόφασή της να αλλάξει τη χρήση του Ναού, και να το πάρει άμεσα μέτρα προστασίας του.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποκαλύψεις των τουρκικών ΜΜΕ αποδεικνύουν και την ορθότητα της ΔΣΟ να επιμείνει στην ανάδειξη αυτού του ζητήματος, που έχει στην πραγματικότητα παγκόσμια διάσταση, καθώς άπτεται των οικουμενικών και πανανθρώπινων αξιών σεβασμού προς την κοινή πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά. Από την πλευρά μας, ως ΔΣΟ, αλλά και η κυπριακή αντιπροσωπεία, θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να ενημερώνουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για την Αγία Σοφία, αλλά και εν γένει τις βεβηλώσεις των χριστιανικών μνημείων, όπως αυτές που εξακολουθούν να συμβαίνουν στα κατεχόμενα.