Λειτουργοί της ΥΚΑΝ: Μίλα σε κάποιον που ξέρει… Ζήτα βοήθεια!

Λειτουργοί Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ: Μίλα σε κάποιον που ξέρει… Ζήτα βοήθεια!

Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας 1498

Tο φαινόμενο των Ναρκωτικών, λόγω των πολλών και σοβαρών επιπτώσεων που έχει για την κοινωνία, αλλά και για το ίδιο το άτομο, αποτελεί για την Αστυνομία θέμα άμεσης και διαρκούς προτεραιότητας.

Βασικότερο πεδίο δράσης της Αστυνομίας, είναι η καταστολή, η σύλληψη και η προσαγωγή των εμπόρων και των διακινητών ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μόνο κατά τoν περασμένο μήνα Αύγουστο, εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους πέραν των 50 κιλών και κοκαΐνης συνολικού βάρους που πλησιάζει τα δέκα κιλά. Οι ποσότητες των ναρκωτικών εντοπίστηκαν στο πλαίσιο διερεύνησης επτά σοβαρών υποθέσεων εμπορίας ναρκωτικών, για τις οποίες συνελήφθησαν 16 συνολικά ύποπτα πρόσωπα.

Η καταστολή της διακίνησης των ναρκωτικών ενεργεί βέβαια και ως μέτρο πρόληψης, ωστόσο από μόνα τους τέτοια κατασταλτικά μέτρα ποτέ δεν είναι επαρκή.

Το φαινόμενο των ναρκωτικών ορίζεται από την Πολιτεία ως ένα θέμα Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση του απαιτεί μία ανθρωπιστική προσέγγιση.

Είναι στο πλαίσιο αυτής της ανθρωπιστικής προσέγγισης που η Αστυνομία, πέραν της πρόληψης με δράσεις ενημέρωσης των διαφόρων κοινωνικών συνόλων, εφαρμόζει, μέσω της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, το θεσμό του Λειτουργού Κοινωνικής Παρέμβασης, ένα πρόγραμμα που έχει ενισχυθεί θεσμικά τα τελευταία χρόνια, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με άλλους κρατικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς, ενώ λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Μέσω του θεσμού, οι Λειτουργοί Κοινωνικής Παρέμβασης του Γραφείου Πρόληψης της ΥΚΑΝ, παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που ζητούν οικειοθελώς βοήθεια από την Αστυνομία. Απώτερος σκοπός είναι η παραπομπή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα για θεραπεία απεξάρτησης και ψυχολογική στήριξη.

Τα τελευταία χρόνια πέραν των 1700 ατόμων έχουν αποταθεί στους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της Υ.ΚΑ.Ν. για βοήθεια, ενώ περισσότερα από 1450 άτομα έχουν παραπεμφθεί σε εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα.

Με τους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ μπορεί να επικοινωνήσει ο οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι χρειάζεται βοήθεια ή και συμβουλές σχετικά με ζητήματα ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών. Για επικοινωνία με τους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης και πρόσβαση στη βοήθεια που παρέχουν λειτουργεί σε 24ωρη βάση η τηλεφωνική ανοικτή Γραμμή Βοήθειας 1498.

Τα ναρκωτικά δεν αποτελούν τη λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, είναι η αρχή για τη δημιουργία αδιεξόδων με καταστροφικές συνέπειες.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών έχει στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μίας στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις, η οποία να σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι. Να συμβάλουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο στην ανάπτυξη μια υγιούς κοινωνίας μακριά από τα ναρκωτικά.