Λειτουργία παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Για την λειτουργία της “Εστίας Ελλάδος στην Κύπρο”  η οποία αποτελεί παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού υπεγράφη την Τετάρτη στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η συμφωνία. Την συμφωνία υπέγραψαν η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ Αίγλη Παντελάκη και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Καθηγητής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Ο κ. Καδής δήλωσε ότι για μας είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο αφού η βασική του στόχευση είναι η διάδοση και η καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής γλώσσας και αυτοί αποτελούν και στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι είναι για αυτό που το ΥΠΠ στηρίζει αυτή την προσπάθεια με πρόταση η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο θα παρέχει στο παράρτημα του ιδρύματος στην Κύπρο την στέγαση και φιλοδοξούμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια γόνιμη συνεργασία για επίτευξη των σκοπών αμοιβαίου οφέλους.

Ευελπιστούμε δε, είπε ο Υπουργός Παιδείας, ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της ήδη στενής σχέσης που έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

“Δηλώνουμε δίπλα σας και παρόντες για να στηρίξουμε την ομαλή έναρξη της λειτουργίας του ιδρύματος στην Κύπρο για το καλό του ελληνικού πολιτισμού για το καλό της κοινωνίας μας”, είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού δήλωσε ότι με αυτή την συμβολική πράξη της υπογραφής γίνεται η εκκίνηση της παρουσίας και θεσμικά του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για την υλοποίηση αυτής της σκέψης η οποία προϋπήρχε από την δεκαετία του 1990.

Ο κ. Γιαλλουρίδης είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται σήμερα ενίσχυση της ταυτότητάς της, ενίσχυση της αυτοεικόνας της, της αυτοπεποίθησής της, της αίσθησης της ιστορικής της πορείας, της αίσθησης του μέλλοντος της ως ελληνικού πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνούμε ως ελληνισμός όχι μόνο η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία είναι η στιγμή την οποία θεωρήσαμε και είμαστε βέβαιοι ότι είναι τώρα απαραίτητη η θεσμική και επομένως η πραγματική παρουσία ενός ιδρύματος το οποίο να προβάλλει σε όλες του τις διαστάσεις τον ελληνικό πολιτισμό στην Κύπρο.

Ο κ. Γιαλλουρίδης είπε ότι “ο ελληνικός πολιτισμός ο οποίος είναι μια διαχρονική υπόθεση μια ιστορική υπόθεση μια καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων που ζουν και βιώνουν την γλώσσα, το σύστημα των αξιών, την ύπαρξή μας και την προοπτική μας στο μέλλον, αυτός ο πολιτισμός, είναι μια αντίληψη, μια πραγματικότητα, που πρέπει να διαφυλάξουμε γιατί δεν υπάρχουμε μόνο για την καθημερινότητά μας αλλά υπάρχουμε ως πνευματικές προσωπικότητες, ως πνευματικές ανάγκες οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν”.

Ετσι λοιπόν, συνέχισε, “σκεφτήκαμε ότι μαζί με τα υπόλοιπα 14 παραρτήματα που έχουμε σε όλο τον κόσμο στα οποία επιχειρούμε την προβολή του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την γλώσσα, την φιλοσοφία, τις παραδόσεις, το σύστημα αξιών να εγκατασταθούμε και στην Κύπρο και να θελήσουμε να προφέρουμε θεσμικά και πολιτιστικά τις υπηρεσίες μας στον κυπριακό ελληνισμό και στον κυπριακό λαό στο σύνολό του”.

Ο κ. Γιαλλουρίδης είπε ότι “το Ίδρυμα θα προσφέρει την γλώσσα, την φιλοσοφία, τα μαθήματα ιστορίας στους Έλληνες της Κύπρου και θα προσφέρει την νέα ελληνική γλώσσα στους Τ/κ και σε όλους τους ξένους οι οποίοι θα θελήσουν να γευτούν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την γλώσσα”.

Δήλωσε παράλληλα ότι κάθε Μάη έχουμε την ευθύνη διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε τον ερχόμενο Μάη να συμμετάσχει και η Κυπριακή Δημοκρατία για πρώτη φορά.

Ανέλυσε στη συνέχεια τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Η Πρόεδρος της “Εστίας Ελλάδος Κύπρου” Κλαίρη Αγγελίδου είπε ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η επιστροφή στα βαθειά αείζωα ποτάμια της ελληνικής μας παράδοσης είναι ένα προνόμιο κι ένας ευγενής αγώνας, αγώνας να μιλήσουμε στις ψυχές των νέων ανθρώπων που δέχονται πανταχόθεν βέλη του κακού, της αδιαφορίας και της απομάκρυνσης από αρχές και ιδανικά.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά της γιατί φέτος μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αναβιώνει ο θεσμός με καινούργια ερείσματα.

Καταλήγοντας η κ. Αγγελίδου διαβεβαίωσε ότι “όλοι μας είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε αφειδώλευτα για αυτό το σκοπό για να ανεβάσουμε το ελληνικό πνεύμα εκεί που αξίζει”.

Ο Σύμβουλος Α` της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, Παναγιώτης Αντωνάτος, χαιρέτισε την έναρξη της παρουσίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κύπρο λέγοντας ότι ο πολιτισμός είναι εθνικό κεφάλαιο και κάθε προσπάθεια για ανάδειξη, προβολή του αλλά και καλλιέργειά του είναι πραγματικά αξιέπαινη και χρήζει στήριξης.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί παράλληλα και μια πρόκληση ειδικά σε αυτή την χρονική περίοδο όππυ περνάμε μια οικονομική κρίση όπου οι πόροι για την διοργάνωση και πραγματοποίηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν αφθονούν αλλά και που εκτιμάται ότι το κοινό έχει αποστασιοποιηθεί από τα πολιτιστικά δρώμενα για αυτό από την πλευρά μας αγκαλιάζουμε ολόθερμα αυτή την πρωτοβουλία και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Η “Εστία της Ελλάδος” στην Κύπρο θα συστεγάζεται με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.