Λατινική Αμερική: Επιδεινώνεται η κρίση του καφέ…

Η κρίση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές καφέ της Γουατεμάλας, οι οποίοι υποφέρουν από τις υπερβολικά χαμηλές τιμές παραγωγού αλλά και από τα συμπιεσμένα έσοδά τους, θα μπορούσε να μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τη χώρα.

Ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει δασμούς, επιβαρύνσεις και άλλες κυρώσεις δεδομένου ότι η Γουατεμάλα δεν υποστήριξε μια προτεινόμενη συμφωνία που θα την καθιστούσε μια «ασφαλή τρίτη χώρα» και να επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Οι εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Starbucks Corp., είναι οι κύριοι αγοραστές καφέ από το συγκεκριμένο κράτος της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Καφέ της Γουατεμάλας, γνωστής ως Anacafe. Σημειώνεται ότι ο καφές είναι το σημαντικότερο γεωργικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας μετά τις μπανάνες.

Και ενώ η απειλή του Τραμπ έρχεται εν μέσω της μάχης του για τη μείωση της μετανάστευσης, η οποιαδήποτε αντίδραση εναντίον της Γουατεμάλα θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κρίση του καφέ έχει ήδη αναγκάσει πολλούς από τους μικρούς καλλιεργητές του έθνους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάρουν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Μεξικού για να διασχίσουν τα σύνορα των ΗΠΑ. Οι δασμοί, πιθανότατα, θα επιβραδύνουν περαιτέρω την αγορά βασικών προϊόντων στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και ενδεχομένως θα επιδεινώσουν τη ροή της μετανάστευσης.

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή επιβολή δασμών, ο Bernardo Solano, πρόεδρος της Anacafe, ανέφερε ότι «αναλύουμε τα πιθανά σενάρια. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος μας, η επιβολή δασμών θα επηρέαζε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας».

Τα συμβόλαια καφέ που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια καθώς η παραγωγή και η προσφορά αυξήθηκε εκρηκτικά στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό και εξαγωγέα στον κόσμο. Ο ανταγωνισμός έχει γίνει τόσο έντονος και οι τιμές τόσο χαμηλές, σε βαθμό που η καλλιέργεια καφέ έχει καταστεί αδύνατη για πολλούς μικρούς καλλιεργητές – οδηγώντας τα ενήλικα παιδιά τους να μην συνεχίζουν στον επιχειρηματικό κλάδο του καφέ. Η Γουατεμάλα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικών ανισοτήτων στη Λατινική Αμερική, με επιπτώσεις τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και τη αυξημένη θνησιμότητα των μητέρων και παιδιών στην περιοχή, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.