Λακκοτρύπης: Όλα βαίνουν καλώς με τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ονησίφορος

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, είπε ότι όλα βαίνουν καλώς με τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ονησίφορος.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια των επαφών μας το τελευταίο διάστημα με φορείς της τουριστικής βιομηχανίας είχαμε εντοπίσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει σχεδόν όλες τις επαρχίες και αφορά εγκαταλελειμμένες τουριστικές μονάδες.

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι όσοι προχωρήσουν στην κατεδάφιση αυτών των μονάδων εντός 12 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης, και εντός των επόμενων πέντε ετών προχωρήσουν στο να πάρουν όλες τις απαραίτητες άδειες για ανέγερση νέας μονάδας που συνάδει με την περιοχή, τότε θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον συντελεστή τους όπως ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αυτό είναι ένα μέτρο που είχαν ζητήσει σχεδόν όλες οι επαρχίες που επισκεφθήκαμε για να αφαιρεθούν από τις περιοχές, μονάδες που ήταν εγκαταλελειμμένες και προκαλούν ασχήμια στην περιοχή».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις στο «Ονησίφορος», ο κ. Υπουργός είπε ότι «προχωρά κανονικά η γεώτρηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, μπορεί να είμαστε ελαφρώς πιο μπροστά, χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα και αναμένουμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα όπως προβλέψαμε δηλαδή στις αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου. Το πότε θα ανακοινωθούν αυτό θα το αποφασίσουμε με την εταιρεία», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για τα αποτελέσματα της γεώτρησης είπε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι να φτάσει το γεωτρύπανο στον ταμιευτήρα για να δούμε καταρχάς αν υπάρχει φυσικό αέριο και στη συνέχεια, αν υπάρχει, να δούμε σε ποιες ποσότητες».

Ερωτηθείς αν τα αποτελέσματα αυτά τα αναμένει και η ΕΝΙ, ο κ. Υπουργός είπε «ακριβώς. Ήδη η ΕΝΙ προχωρά και ζητά αδειοδοτήσεις για τρεις διαφορετικούς στόχους και πρόθεση της είναι να αποφασίσει σε ποιους θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις, αφού θα έχουμε τα αποτελέσματα του Ονησίφορου και αξιολογηθούν».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η ΕΝΙ έχει ζητήσει άδειες για τα τεμάχια 3, 6 και 8.

Ερωτηθείς αν έχει ξεκινήσει και η ExxonMobil τους σχεδιασμούς της και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της γεώτρησης που θα κάνει, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουν ξεκινήσει τους προγραμματισμούς τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι για (έναρξη) το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Από κει και πέρα η κοινοπραξία προγραμματίζει εκδήλωση στην Κύπρο εντός Σεπτεμβρίου όπου ενδεχομένως να ειπωθούν περισσότερες λεπτομέρειες».

Check Also

Νέος Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας ο Ιωάννης Γεωργίου

Νέος Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας ο κ. Ιωάννης Γεωργίου Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως …

Αβέρωφ: Η ανανέωση δεν έρχεται από αυτούς που αντιγράφουν οράματα και προγράμματα

Αβέρωφ: Η διασφάλιση του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου μας είναι η κρίσιμη απόφαση …