Λακκοτρύπης: Ως Κυβέρνηση έχουμε επιτύχει τον στόχο μας στην ΑΟΖ

Δήλωση του Υπουργού Ενέργειας κατά την τελετή υπογραφής Συμβολαίου Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με την ευκαιρία της υπογραφής του Συμβολαίου Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και της Χορήγησης Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 10, καλωσορίζω στην Κύπρο τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της ExxonMobil Corporation κ. Andrew Swiger, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Qatar Petroleum κ. Saad Sherida Al-Kaabi και, φυσικά, όλους τους συνεργάτες τους.

Η συμμετοχή τους στη σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του 3ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων, για τον οποίον Διαπραγματευτική Ομάδα, Συμβουλευτική Επιτροπή και λειτουργοί του Υπουργείου μας, εργαστήκαμε σκληρά και με αφοσίωση για να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Πιστεύουμε ότι σαφώς έχουμε επιτύχει τον στόχο που ως Κυβέρνηση είχαμε θέσει, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας.

Η στρατηγική σημασία της παρουσίας εταιρειών της εμβέλειας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ μας και για πρώτη φορά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τεράστια λαμβανομένου υπόψη και του οικονομικού τους βάθους, καθώς και της τεχνογνωσίας που κατέχουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και του LNG.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που θέσαμε στον 3ο Γύρο ήταν η διεξοδική εξερεύνηση της ΑΟΖ μας, για εντοπισμό υδρογονανθρακικών αποθεμάτων. Τούτο αντικατοπτρίστηκε και στη βαρύτητα που δόθηκε στη βαθμολόγηση του τεχνικού μέρους της προσφοράς των αιτητών.

Πρέπει να πω ότι αυτό ακριβώς έχουμε πετύχει. Δώδεκα ερευνητικές γεωτρήσεις θα ανορυχθούν συνολικά στα νέα αδειοδοτημένα Τεμάχια 6, 8 και 10. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ανόρυξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 το 2018.

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντικά για τη χώρα μας θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την υπογραφή των τριών νέων συμβολαίων. Συνολικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει ως άμεσα έσοδα €103,5 εκατομμύρια από τα μπόνους υπογραφής των συμβολαίων.

Ως Κυβέρνηση βέβαια, δεν εργαζόμαστε μόνο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών μας πόρων. Επενδύουμε, παράλληλα, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου. Εξού και έχουμε εξασφαλίσει για τον σκοπό αυτό σημαντικά ποσά ετησίως όσον αφορά στην εκπαίδευση και εξειδίκευση επιτόπιου προσωπικού και των νέων της χώρας μας, καθώς και τη διεξαγωγή ειδικά προσαρμοσμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η επένδυση στο επιτόπιο ανθρώπινο δυναμικό για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσόγειου είναι, θεωρούμε, εκ των ων ουκ άνευ.

Για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, των νέων μας εταίρων στον κυπριακό τομέα υδρογονανθράκων, για την εποικοδομητική τους προσέγγιση κατά τον 3ο Γύρο και κυρίως, για την εμπιστοσύνη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της. Ως αναμνηστικό της σημερινής υπογραφής έχουμε επιλέξει να δώσουμε στην κάθε εταιρεία ένα δώρο συμβολικό από το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας: ένα χάλκινο ομοίωμα του Καραβιού της Κερύνειας.

Ο χαλκός υπήρξε κάποτε ο μεγάλος ορυκτός πλούτος της Κύπρου και το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας, το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο στον κόσμο, είχε διασωθεί από τα βάθη της κυπριακής θάλασσας, τη δεκαετία του ’60. Ευχή όλων μας, λοιπόν, στην απαρχή της μεταξύ μας συνεργασίας, είναι όπως [αυτή] οδηγήσει σε ευόδωση των κοινών μας στόχων και προσδοκιών, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου.