Λακκοτρύπης: Τέλος του 2013 η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το τερματικό

Τέλος Δεκεμβρίου του 2013 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις εταιρείες Νoble, Delek και Αvner για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου LGR με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τριών εταιρειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η συμφωνία θέτει τα πλαίσια γύρω από τα οποία θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία, τονίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα τέλη του 2013, θα έχει γίνει το πρώτο μικρό, αλλά ουσιαστικό βήμα για επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από το να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο.

Σε ερώτηση για τη συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας, ο Υπουργός είπε ότι αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τους δικούς μας σχεδιασμούς, γιατί οι δικές μας σχέσεις με το Ισραήλ θα αναπτυχθούν αυτόνομα και θα υπάρξει εμβάθυνσή τους.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Λευκωσία προσδοκεί σε στενότερη συνεργασία και σε συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, αλλά πρωτίστως θέλει να αναπτύξει τα κοιτάσματα που είναι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αρχής γενομένης με το κοίτασμα Αφροδίτη, και το τεμάχιο 12 , αλλά και με τα υπόλοιπα 5 που έχουν αδειοδοτηθεί.

Σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας και τις απειλές της για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός είπε ότι η Τουρκία προκαλεί αναστάτωση στην περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα να αντιληφθεί και εκείνη ότι είναι προς το συμφέρον όλων, η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.