Λακκοτρύπης: Σημαντικό ορόσημο, η σημερινή υπογραφή συμφωνίας στο τεμάχιο 12

Σημαντικό ορόσημο, η σημερινή υπογραφή συμφωνίας στο τεμάχιο 12, ανέφερε στη δήλωσή του ο Υπουργος Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης στην τελετή υπογραφής της Άδειας Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και του αναθεωρημένου Συμβολαίου του Τεμαχίου 12

Οι σημερινές υπογραφές για την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», καθώς και για το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, αποτελούν εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πλέον, η συμβασιούχος κοινοπραξία των Noble Energy, Shell και Delek, έχοντας στα χέρια της την πρώτη Άδεια Εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ μας, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως με τη σημερινή εξέλιξη το ενεργειακό μας πρόγραμμα περνά στην επόμενή του φάση, όπου ολοκληρώνεται η αλυσίδα υδρογονανθράκων – περάσαμε από το στάδιο της οριοθέτησης σε αυτά της αδειοδότησης, της έρευνας, της ανακάλυψης και τώρα της εκμετάλλευσης. Η Κύπρος, λοιπόν, θα μετατραπεί σε παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ, την ίδια στιγμή, γίνεται κι ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα όσον αφορά στην υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής μας για δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Άδεια Εκμετάλλευσης που παραχωρείται σήμερα στη συμβασιούχο κοινοπραξία, για περίοδο 25 ετών, βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο αφού έτυχε ενδελεχούς μελέτης από δικής μας πλευράς και διαβούλευσης με την κοινοπραξία, εγκρίθηκε τελικά, σύμφωνα και με τις πρόνοιες της κείμενης Νομοθεσίας, από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το Σχέδιο προνοεί την υλοποίηση της επιλογής που θεωρούμε ως βέλτιστη και, συγκεκριμένα, τη μεταφορά του αερίου μέσω υποθαλάσσιου απευθείας αγωγού στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.

Τόσο η Άδεια Εκμετάλλευσης όσο και το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12, κατατέθηκαν χθες κι έλαβαν την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι, ακριβώς, η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία, πέραν των όσων προανέφερα, θα περιλαμβάνουν τα έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου – σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης αναμένεται να αρχίσουν το 2025 – τη δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας, την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης της Κύπρου με τις εμπλεκόμενες χώρες, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Ιδιαίτερα για την αναθεώρηση του Συμβολαίου του Τεμαχίου 12, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι το προϊόν εντατικών διαπραγματεύσεων που διήρκησαν έναν σχεδόν χρόνο – συγκεκριμένα, ξεκινήσαμε τις συζητήσεις τον Νοέμβριο του 2018 και καταλήξαμε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Ολοκληρώνοντας την παρούσα δήλωση, λοιπόν, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν για να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα. Για τη στήριξη και την καθοδήγησή του κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προσπάθειας, ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, φυσικά, για την αφοσίωση και τη σκληρή τους δουλειά, τα μέλη της Διαπραγματευτικής μας Ομάδας και τους σύμβουλούς μας στα θέματα υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τον συνάδελφό μου Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Εισαγγελέα και τις εκπροσώπους του, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, τον Διευθυντή και τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων και τους εκπροσώπους της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Ευχαριστίες απευθύνω, τέλος, για την εποικοδομητική τους προσέγγιση κατά τις διαπραγματεύσεις και, κυρίως, για την ανανεωμένη ψήφο εμπιστοσύνης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους εκπροσώπους των συνεργατών μας στο κοίτασμα «Αφροδίτη», των εταιρειών Noble Energy, Shell και Delek.

Θεωρώ ότι η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο καταδεικνύει, ακριβώς, ότι παρόλες τις δυσκολίες, το πρόγραμμά μας προχωρεί όπως το έχουμε σχεδιάσει.