Λακκοτρύπης: Η Κ.Δ. προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό

Λακκοτρύπης: Η Κ.Δ. προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό

«Κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων χθες  βράδυ από το Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο ενημέρωσης στην οποία προέβη προς τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

«Υπενθυμίζω», τόνισε, «ότι αυτό το πλαίσιο ήταν μια πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές τόσο της γαλλικής Total όσο και της ιταλικής Eni».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας, στην συνεδρία του,  το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση του Τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία των Total και Eni, σε ποσοστό 50% εκάστη και με την πρώτη εταιρεία ως διαχειριστή.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η είσοδος της Total και στα υπόλοιπα Τεμάχια που επιχειρούσε η Eni, με ποσοστό 20% στο Τεμάχιο 2, 30% στο Τεμάχιο 3, 20% στο Τεμάχιο 9 και 40% στο Τεμάχιο 8. Σημειώνεται ότι στο Τεμάχιο 8 η Eni ήταν ο μοναδικός αδειούχος, ενώ στα Τεμάχια 2, 3 και 9 η Eni είχε το 80% – από το οποίο και θα δοθεί το μερίδιο της Total – και η κορεατική Kogas το υπόλοιπο 20%.

Επίσης,  το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παρατάσεις δώδεκα μηνών στις άδειες έρευνας υδρογονανθράκων για τα Τεμάχια 2, 3, 8, 9 και 11.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή συνεργασία των εταιρειών, που αφορά σε μεταξύ τους συμφωνίες, ο Υπουργός τόνισε πως πρόκειται για διευθέτηση που «θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σ’ ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες».

Ερωτηθείς πώς εξελίσσεται πλέον το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα ξεκινήσει περί τα τέλη του 2019, αρχές του 2020, ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα, το οποίο για τους επόμενους 24 μήνες θα περιλαμβάνει έως κι εννέα γεωτρήσεις, ερευνητικές και επιβεβαιωτικές, απ’ όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μηνύματα που στέλνονται προς την Τουρκία και διεθνώς από πλευράς Κυβέρνησης με αυτές τις εξελίξεις, αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες που προγραμματίζονται για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές. Κινούμαστε και διπλωματικά και νομικά, σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να υπερασπιστούμε, με ό,τι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σ’ ό,τι αφορά στο ερώτημα τί εξάγεται από αυτές τις αποφάσεις του Υπουργικού, είναι ακριβώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Υπενθυμίζω ότι αυτό το πλαίσιο (συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni) είχε συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Εκτελεστικού Διευθυντή της Total πριν περίπου δώδεκα μήνες. Εργαστήκαμε σκληρά, εταιρείες και Υπουργείο, για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα και, ακριβώς, δείχνει ότι όπως έχουμε προγραμματίσει, έτσι και συνεχίζουμε».