Λακκοτρύπης: Διαπραγματευτική ομάδα για ενεργειακά και “Αφροδίτη”

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον διορισμό διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για το κοίτασμα Αφροδίτη, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ο κ. Υπουργός είπε ότι «στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ενημερωθήκαμε από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Αφροδίτη ότι έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με το τερματικό της Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου προς τη διαχειρίστρια εταιρεία Shell.

Αλλά ταυτόχρονα μας ενημέρωναν ότι λόγω και των μειωμένων τιμών πετρελαίου διεθνώς, τα οικονομικά του έργου δεν ήταν βιώσιμα και ζητούσαν όπως αναθεωρηθήκαν οι οικονομικοί όροι που υφίστανται σήμερα στη σύμβαση. Εν πάση περιπτώσει εμείς, αφού ακολούθησαν άλλες επιστολές από την κοινοπραξία, μελετήσαμε με τους συμβούλους μας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου και τη Νομική Υπηρεσία όλες τις πτυχές του θέματος και κοιτάξαμε όλες τις επιλογές που είχαμε ενώπιον μας. Καταλήξαμε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να προσπαθήσουμε βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη το κοίτασμα Αφροδίτη το συντομότερο δυνατόν.

Μια ανάπτυξη που θα αποφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Ενημερώσαμε προς τούτο και τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο πάντα της διαφάνειας και σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στο να ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα στα πρότυπα αυτού που έχουμε κάνει και στον γ΄ γύρο, όπου θα εισέλθουμε σε έναν θεσμοθετημένο διάλογο με τις εταιρείες με πρόθεση να καταλήξουμε κάπου.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ότι αφού καταλήξουμε και προτού ολοκληρωθεί η όποια συμφωνία, αν και εφόσον καταλήξουμε, θα τους καλέσουμε για να ξανασυζητήσουμε το θέμα με μεγαλύτερη πλέον λεπτομέρεια.

Η διαπραγματευτική ομάδα θα αποτελείται από τον Υπουργό Ενέργειας, τον Υπουργό Οικονομικών, από τους συμβούλους του Υπουργείου Ενέργειας, από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων και από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και όποιον άλλον κριθεί σκόπιμο να καλέσω για να βοηθήσει στην προσπάθεια.

Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση, οπότε θα ζητήσω και την κατανόηση των ΜΜΕ για το αμέσως επόμενο διάστημα όταν θα γίνεται αυτή η συζήτηση, για να περιορίσουμε τα όσα λέγουμε και γράφουμε δημοσίως. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη συνέχεια αν και εφόσον καταλήξουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «θα θέλαμε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν. Αφού είχαμε δει όλες τις επιλογές μας, έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι και το παράθυρο ευκαιρίας στην Αίγυπτο και αυτής της προκαταρκτικής συμφωνίας είναι περιορισμένο, αλλά και οι συνθήκες στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταλλάσσονται σχεδόν καθημερινά. Από κει και πέρα θα καθορίσει την πορεία της συζήτησης η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτά που έχει θέσει η Κυβέρνηση ως στόχο».

Κληθείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και πότε θα αρχίσουν να ρέουν τα πρώτα χρήματα στα δημόσια ταμεία στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, ο κ. Υπουργός είπε ότι «με βάση τον σημερινό προγραμματισμό μιλάμε για την πρώτη διοχέτευση φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση ύπαρξη εσόδων, το 2022. Όσο κυλά ο χρόνος τόσο μετατίθεται η ημερομηνία πάρα πέρα, για αυτό και προανέφερα ότι επείγει, είναι σημαντικό για μας να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν».