Λακκοτρύπης: Δεν προκαλούν έκπληξη οι προκλήσεις της Τουρκίας

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται παρά την αναβολή της γεώτρησης στον στόχο ΣΟΥΠΙΑ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός της Λευκωσίας για τις επόμενες γεωτρήσεις δεν αλλάζει.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν έκπληξη, ενώ υπενθύμισε πως πάντοτε η Τουρκία είχε προσπαθούσε να εκφοβίσει τις χώρες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να επιτύχει τον στόχο της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων.

Έχουμε μια πιο σαφή εικόνα σχετικά με όσα συμβαίνουν;

Απάντηση: Έχουμε σαφέστερη εικόνα όσον αφορά στον στόχο «Σουπιά» και την αναβολή που μας προκάλεσε η Τουρκία. Έχει αναβληθεί η γεώτρηση στη «Σουπιά», κάτι το οποίο δεν είναι καλή εξέλιξη. Αυτό, όμως, δεν μας ανατρέπει οτιδήποτε άλλο έχουμε προγραμματισμένο και βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν με εκπλήσσει η συμπεριφορά της Τουρκίας. Εξάλλου, πρόκειται για χώρα που δεν σέβεται τους πολίτες της, πόσω δε μάλλον τους γείτονές της. Εκείνο που με εκπλήττει περισσότερο είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι τοποθετήσεις τους τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Εντούτοις, οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί συνεχίζονται όσον αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα και τις συμφωνίες εκμετάλλευσης. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες δηλώσεις από Αιγύπτιους αξιωματούχους που δείχνουν ότι τα πράγματα προχωρούν όπως έχουμε προγραμματίσει.

Με τη συμφωνία που έγινε με την Αίγυπτο, στην ουσία ολοκληρώνεται το πολιτικό/θεσμικό πλαίσιο ανάμεσα σε εμάς και την Αίγυπτο. Ο αγωγός που πρόκειται να κατασκευαστεί, συζητάμε, προς το παρόν, ότι θα ξεκινά από το οικόπεδο «Αφροδίτη» και θα καταλήγει σε ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι αυτή η συμφωνία δεν καθορίζει συγκεκριμένα ποια σημεία θα συνδέονται με τον αγωγό. Η συμφωνία καθορίζει οποιοδήποτε αγωγό ή αγωγούς από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας προς της αιγυπτιακές ακτές μέσω της ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Αφού λοιπόν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις /συζητήσεις –και βρισκόμαστε ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και σ’ αυτό το θέμα-, θα πρέπει να γίνει και το έργο του αγωγού που θα πρέπει να το αναλάβει μια κοινοπραξία. Ήδη, οι εταιρείες που εμπλέκονται στις διαπραγματευτικές διαδικασίες, έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να επενδύσουν σε αυτόν τον αγωγό, κάτι που δείχνει ότι είναι βιώσιμος.

Είναι όμως τόσο μεγάλο το κοίτασμα Αφροδίτη που να αξίζει τον κόπο να δημιουργηθεί αγωγός;

Απάντηση: Υπό κάποιες προϋποθέσεις, φαίνεται ότι αξίζει. Αυτά τα θέματα, όμως, όντως μας προβληματίζουν και συζητούνται όλο αυτό το διάστημα. Δηλαδή, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη του κοιτάσματος. Υπολογίζεται ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος θα ξεπεράσει τα 3 δις, ενώ ο αγωγός θα ξεπεράσει το 1 δις. Το μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, λοιπόν, είναι του κοιτάσματος και όχι της μεταφοράς του. Και τα δύο μαζί, όμως, συνθέτουν ένα οικονομικό πλαίσιο που πρέπει να ολοκληρώσουμε και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο.

Τι ανακοινώσεις να περιμένουμε τις επόμενες μέρες;

Απάντηση: Όσον αφορά στον αγωγό, σε λίγες μέρες θα πάει η συμφωνία στην ΕΕ. Και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη, διότι ουσιαστικά η διαδικασία ολοκληρώνεται. Αφού πάρουμε τα σχόλια της Ευρώπης, υπογράφουμε.

Για την εμπορική συμφωνία, όμως, χρειαζόμαστε ακόμα λίγη δουλειά. Επιτρέψετε μου να μην επεκταθώ περισσότερο σ’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν και άλλες κινήσεις που θα γίνουν προσεχώς εντός της ΑΟΖ μας και αφορούν συνεργασίες και πλέγματα συνεργασιών, κάτι που επίσης καταδεικνύει και μια συνέχιση από τις εταιρείες που στέκονται στο πλευρό μας και πιστεύουν στην προοπτική της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είναι ακόμη προς ανακοίνωση. Εμπλέκονται πάντως διάφορες εταιρείες και συνεργασίες, κάτι που θεωρούμε ότι θωρακίζει ακόμη περισσότερο το όλο πλαίσιο.

Πρέπει πάντως να αναλογιστούμε, με όλα όσα έχουν συμβεί, πώς προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στο καινούριο αυτό πλαίσιο που προσπαθεί η Τουρκία να διαμορφώσει με την άκρατη επιθετικότητά της. Μέχρι τώρα, προχωρήσαμε σε διάφορες γεωτρήσεις από το 2011. Έτυχε να έχουμε αυτό το πρόβλημα στο τεμάχιο 3. Η Τουρκία πάντοτε προσπαθούσε να εκφοβίσει τις χώρες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εδώ, καθώς και τις ίδιες τις εταιρείες, και απέτυχε. Τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει εμάς. Η πρόσφατη εξέλιξη είναι αρνητική. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να αφήσουμε χώρο στη διπλωματία, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η γεώτρηση με τη βοήθεια της διπλωματίας. Οφείλαμε να δοκιμάσουμε αν πράγματι η διπλωματία απέφερε καρπούς. Δεν θα ήταν σωστό να μην δοκιμάζαμε. Έγινε η προσπάθεια και αποκαλύφθηκε και στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, ειδικά των ευρωπαίων εταίρων, η τουρκική προκλητικότητα.

Όλα αυτά –π.χ. οι πανηγυρισμοί που έγιναν στην Τουρκία επειδή 4-5 πολεμικά πλοία εμπόδισαν ένα άοπλο γεωτρύπανο- βεβαίως δείχνουν και την ανασφάλεια που διακατέχει τους γείτονές μας.

Τελικά, ο Kudret Ozersay πήγε στην Ρώμη;

Απάντηση: Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Kudret Ozersay πήγε στην Ρώμη. Πάντως, η εταιρεία διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι έγινε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Kudret Ozersay και την εταιρεία. Το [γεωτρύπανο] Saipem είχε προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» φορτωμένο, διότι θα γίνονταν οι δύο γεωτρήσεις (Καλυψώ και Σουπιά) η μία μετά την άλλη. Τώρα, θα πρέπει να γίνουν κάποιες φορτοεκφορτώσεις –κυρίως εκφορτώσεις- για να πάει όσο γίνεται πιο ελαφρύ στο Μαρόκο. Είχαμε συμφωνήσει με την εταιρεία ότι θα συναντηθούμε με τους αξιωματούχους τους για να δούμε τον επόμενο κύκλο του γεωτρηρικού προγράμματος. Αυτά προγραμματίζονται σε κύκλους –κάποιες γεωτρήσεις μαζεμένες-, για να γίνεται και εξοικονόμηση πόρων. Αυτή τη φορά, δεν έγινε εφικτό λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, από εκεί και πέρα όμως, συνεχίζουμε να υλοποιούμε αυτό που έχουμε προγραμματίσει.

Γνωρίζετε κάτι σχετικά με πιθανή επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα για θέματα που έχουν να κάνουν και με την Κύπρο;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω κάτι για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχει ενδιαφέρον της συγκεκριμένης κοινοπραξίας /εταιρείας στην ελληνική ΑΟΖ, όπως την είδαμε να αποτυπώνεται και στην Κύπρο στον γ’ γύρο αδειοδότησης. Δεν γνωρίζω, όμως, τι συναντήσεις έγιναν, και αν ήταν στην Αθήνα.

Η στάση της Ιταλίας ικανοποιεί την Κυβέρνηση;

Απάντηση: Μια από τις επιτυχίες της περασμένης Παρασκευής είναι ότι το θέμα αναδείχθηκε ότι είναι ευρωπαϊκό θέμα και όχι ελληνικό /κυπριακό /ιταλικό. Όλα αυτά που έχουν συμβεί τις τελευταίες 15 μέρες, θα μας απασχολήσουν σε μια ανασκόπηση και περισυλλογή για το πώς να προχωρήσουμε.

Δεν θα έλεγα ότι η αντίδραση της Τουρκίας ήταν αιφνιδιαστική. Αυτή η αντίδραση ήταν ένα από τα σενάρια που αναμέναμε, αν και δεν ήταν το επικρατέστερο. Δεν είναι όμως ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνουν αυτά.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στα σχόλια του ψευδοϋπουργού που ακούσαμε χθες. Θα έπρεπε πρώτα να απαντήσουν στο ερώτημα αν υιοθετούν την τουρκική εκδοχή για την ΑΟΖ της Κύπρου. Η τουρκική εκδοχή περιορίζει την ΑΟΖ μας στο 30% απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αν δεχτούμε την τουρκική εκδοχή, σημαίνει ότι το «Αφροδίτη» εμπίπτει στην ισραηλινή ΑΟΖ, τα κοιτάσματα «Καλυψώ» και «Ονησίφορος» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, όλο το τεμάχιο 10 στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και η «Σουπιά» –ο στόχος για τον οποίο μιλάμε- εμπίπτει στη λιβανέζικη ΑΟΖ. Επομένως, ένα σοβαρό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν τώρα ως Κύπριοι είναι το αν δέχονται την τουρκική εκδοχή της ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα ζητούν τη διαχείριση.

Οι Τουρκοκύπριοι μιλούν για διαμοιρασμό της ΑΟΖ πριν από τη λύση του Κυπριακού. Φυσικοί πόροι, όμως, δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες. Φυσικός πόρος είναι και η γη, η οποία πριν 20-30 χρόνια που ήμασταν αγροτική οικονομία, ήταν σημαντικότερος πόρος. Γιατί, λοιπόν, πρέπει να επικεντρωθούμε στους υδρογονάνθρακες και γιατί πρέπει να διαμοιραστούν με ή χωρίς λύση;

Πηγή: ΓτΠ