Λακκοτρύπης: Αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας, τόνισε  ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την υλοποίηση των σχεδιασμών σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για δραστική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από συγκεκριμένες πηγές και διόδους, δρώντας καταλυτικά ως προς τη συνομολόγηση των συμφωνιών και της περιφερειακής συνεργασίας που απαιτούνται για να καταστεί μακροπρόθεσμα η Ανατολική Μεσόγειος η εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ, είπε.

Για το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ENI/KOGAS στα τεμάχια 2, 3, και 9 το οποίο θα διαρκέσει, όπως είπε, τουλάχιστον 12 μήνες, ανάλογα με τα αποτελέσματα, o Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας στο ερευνητικό τεμάχιο 9, και συγκεκριμένα στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», θα αποτελέσει την απαρχή των επιτυχιών του δεύτερου αυτού κύκλου ερευνητικών γεωτρήσεων.

Αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως “ως το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την υλοποίηση των σχεδιασμών μας, τόσο όσον αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα των εταιρειών όσο και στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών μας πόρων από το ερευνητικό Τεμάχιο 12”.

Σημείωσε πως εξαιρετικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρα και η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

“ Άλλωστε, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωσή της για προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών, στόχος της ΕΕ παραμένει η δραστική μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από συγκεκριμένες πηγές και διόδους, μέσω της δημιουργίας νέων ενεργειακών διαδρομών και συνεργασιών, αλλά και με την εκμετάλλευση των γηγενών πηγών υδρογονανθράκων εντός της Ένωσης”, σημείωσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης όσο αφορά το εμπόριο, είπε πως η ανάπτυξη του εμπορίου μέσω στοχευμένων σχεδιασμών και δράσεων, καθώς και η καθιέρωση της Κύπρου ως ένα σύγχρονο και αξιόπιστο επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Κυβέρνηση.

Επεσήμανε πως κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των εγχώριων εξαγωγών προϊόντων, με αύξηση ύψους 3% σε σχέση με το 2013. Κι αυτό ενώ είχε σημειωθεί πέρσι βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου, με τις εγχώριες εξαγωγές προϊόντων να αυξάνονται κατά 10,5% σε σχέση με το 2012, φθάνοντας τα €716,2 εκατομμύρια, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, εντός του 2013 καταγράφηκε αύξηση στις εγχώριες μας εξαγωγές σε κύριους προορισμούς των κυπριακών προϊόντων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ρωσία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Τσεχία. Η άνοδος αυτή οφείλεται, εν μέρει, στην αύξηση στις εγχώριες εξαγωγές των φαρμάκων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των πατατών, του τσιμέντου, των εσπεριδοειδών και των ψαριών, σημείωσε.

Αναφορικά με τη  λειτουργία εκσυγχρονισμένων Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών για τεχνολογική αναβάθμιση των υφιστάμενων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών είπε  πως “για μια ακόμη χρονιά συνεχίζουμε να προωθούμε την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας”.

Παράλληλα, πρόσθεσε, “θα εισαγάγουμε στις αρχές του 2015 ένα νέο πρόγραμμα για στήριξη των ΜμΕ μέσω της δημιουργίας Συστάδων/Συμπράξεων Επιχειρήσεων”.

Το σχέδιο θα παρέχει κίνητρα για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων που θα αποσκοπούν στην εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε εμπειρογνωμοσύνη και τεχνολογικό εξοπλισμό, στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Είπε εξάλλου πως “επενδύουμε στην προώθηση της καινοτομίας και στην αξιοποίηση της γνώσης, υιοθετώντας μια στρατηγική ανάπτυξης της καινοτομίας σε όλους τους τομείς”. Σημείωσε πως ήδη με το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας που ολοκληρώθηκε, πετύχαμε την εκταμίευση συνολικά €4 εκ. υπό μορφή χορηγίας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Ανέφερε πως για την περίοδο 2014-2020, στο Υπουργείο έχουμε προγραμματιστεί Σχέδια Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας ύψους €30 εκ., πάλι στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων. “Εργαζόμαστε για να προκηρύξουμε το πρώτο Σχέδιο, με ενισχύσεις που ανέρχονται στα €10 εκ., εντός του τρέχοντος μηνός και τα υπόλοιπα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015”, σημείωσε.

Σε ότι αφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε πως το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, προβαίνει σε ενέργειες που θα επιφέρουν περαιτέρω μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού.

Σημείωσε πως αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή κατάλληλων Κανόνων Αγοράς που θα επιτρέψουν, μέσω της δραστηριοποίησης νέων παιχτών στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού.

Υπενθύμισε πως με ανακοίνωσή της στις 9 Σεπτεμβρίου, η ΡΑΕΚ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της το περιεχόμενο σχετικής μελέτης για την τροποποίηση των υφιστάμενων Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε πως παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες για διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

“Προς τούτο εργαζόμαστε για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς και για την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας”, ανέφερε.

Οπως είπε, “για την αύξηση των Ανανεώσιμων και της Εξοικονόμησης Ενέργειας προχωρούμε κυρίως μέσω της υλοποίησης έργων και σχεδίων χορηγιών με ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για την περίοδο 2014-2020”.

Πρόσθεσε πως πριν από το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί και το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτηρίων τόσο του δημόσιου τομέα όσο και επιχειρήσεων.

Ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε τα μέλη του ΕΒΕ Λευκωσίας ότι “η Κυβέρνηση θα είναι πάντα δίπλα σας, έτοιμη να σας στηρίξει έμπρακτα και να ακούσει με προσοχή τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς σας.”