Γ. Λακκοτρύπης: Αναγκαία για το καλό του τόπου η πολιτική σταθερότητα

Συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού, κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην Laimitomos.com

“Αναγκαία για το καλό του τόπου η πολιτική σταθερότητα”

Την ευχή να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή για το καλό του τόπου εκφράζει μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα, Λαιμητόμος.com, ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας ότι “Πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή προέχει το καλό του τόπου”. Μάλιστα, ο υπουργός τονίζει ότι αυτό που απαιτείται σήμερα, μετά από 12 μήνες δουλειάς, αλλά και σκληρού αγώνα για αντιστροφή του κλίματος στις αγορές, να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα εκτιμά ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία του κοινού ανακοινωθέντος, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδια του υπουργείου, αλλά και της κυβέρνησης στην ενεργειακή στρατηγική.

httpv://www.youtube.com/watch?v=GRy86V-3Ugo

Πρώτα απ’ όλα κύριε Υπουργέ θα ήθελα το σχόλιο σας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πως κρίνετε και προς τα που οδεύουν τα πράγματα;

Ήταν μια συνεχής προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να φτάσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα θέσει τα πλαίσια στα οποία θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις, όπως επίσης και η διαδικασία. Οι πληροφορίες τουλάχιστον λένε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία του κοινού ανακοινωθέντος με την παρέμβαση των Αμερικανών, αλλά αναμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Την Κυριακή έχει τις ενδοκομματικές εκλογές και όπως όλα δείχνουν με την πρόσφατη πρόθεση που εκδηλώθηκε από το Νικόλα Παπαδόπουλο να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση προμηνύονται πολλές αλλαγές. Η “διάλυση” της συγκυβέρνησης θα δυσκολέψει το έργο;

Η κυβέρνηση πιστεύω προσωπικά ότι έχει κάνει τεράστια δουλειά τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό φαίνεται και από τις συνθήκες τις οποίες ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του, αλλά και τα αποτελέσματα όπως η αναβάθμιση της Standard and Poor’ s το περασμένο Νοέμβριο, οι θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα, αλλά επίσης πολύ σημαντικό να πούμε οι αποδώσεις των κυπριακών ομολόγων που από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα είναι σχεδόν στο μισό. Και ακριβώς ένας από τους λόγους που έχουν έρθει αυτά τα αποτελέσματα που ξέρουμε και γνωρίζουμε ότι δεν έχουν βελτιώσει και πολύ την πραγματική οικονομία, αλλά εάν κάποιος δεχτεί ότι οι αγορές προεξοφλούν το μέλλον δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ένας από τους λόγος είναι αυτή η πολιτική σταθερότητα που υπήρξε μέχρι σήμερα. Ελπίζω να βρεθεί τρόπο για να συνεχιστεί αυτή η πολιτική σταθερότητα.

Αναμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή, πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή προέχει το καλό του τόπου.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να επηρεάσουν τα σχέδια για τα ενεργειακά θέματα;

Όσον αφορά των τομέα του υπουργείου μου δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες, τους προγραμματισμούς και όλα όσα έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε αυτή τη στιγμή. Τα δύο θέματα είναι ξεχωριστά, θα αρχίσει ενδεχομένως μια διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα εμείς θα συνεχίσουμε τους σχεδιασμούς μας για τις ενεργειακές πηγές.

Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείται στα ενεργειακά θέματα;

Κατ’ αρχάς να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε τώρα να επισπεύσουμε την εκμετάλλευση αυτών των πηγών.

Αυτό θα γίνει ουσιαστικά με την κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου της Sequel.

Έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας μια πρόκληση γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο για να προχωρήσουμε, για να βρούμε χρηματοδότες και να γίνει το τερματικό. Αυτό μπορεί να γίνει με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προγραμματίζονται για το 2015. Άρα η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στο να επισπευσθούν αυτές οι γεωτρήσεις που είναι προγραμματισμένες να προχωρήσουν τον Οκτώβριο του 2014 για τις δύο εταιρείες την Ιταλική ΕΝΙ και την εταιρεία Noble που θα κάνει ακόμα μια ερευνητική γεώτρηση σε νέο δυνητικό κοίτασμα και προγραμματίζει και η TOTAL να αρχίσει στις αρχές του 2015.

Όποτε η κατασκευή θα εξαρτηθεί από την ποσότητα αν δεν είναι επαρκής τι γίνεται δεν θα προχωρήσετε;

Η στρατηγική μας παραμένει. Όντος το Αφροδίτη μας έφερε ένα εξαιρετικό κοίτασμα, αλλά χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων. Οι εκτιμήσεις ήταν για 7 τρισ. κυβικά πόδια κατά μέσο όρο και τώρα οι εκτιμήσει μιλούν για 4 έως 5 τρισ. κυβικά πόδια, οπότε καταλαβαίνεται υπήρχε μια μεγάλη διαφορά και καταδεικνύει την αβεβαιότητα που υπάρχει σε αυτού του είδους δραστηριότητες.

Όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι εξορύξεις ποια θα είναι τα οφέλη;

Σίγουρα θα είναι τεράστιες μιλάμε σε επίπεδα δισεκατομμυρίων. Βέβαια, υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να δούμε, ο παράγοντας χρόνος είναι πολύ σημαντικός γιατί η αγορά φυσικού αερίου παγκοσμίως αλλάζει. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εξάγουν φυσικό αέριο, επίσης υπάρχουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Αυστραλία, τα μεγάλα τερματικά υγροποίησης εκεί που και εκείνα κάποια στιγμή θα αρχίσουν να εξάγουν. Οπότε με την αυξανόμενη προμήθεια φυσικού αερίου πρέπει να δούμε πως αυξομειώνεται και η ζήτηση, αν θα μπορέσει να εξισορροπήσει η τιμή ή θα έχουμε πίεση της τιμής προς τα κάτω.

Θεωρείται ότι με τις μέχρι τώρα συμφωνίες που έχουν γίνει κινήστε προς τη σωστή κατεύθυνση;

Απολύτως. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά αλλά πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή στον τομέα των υδρογονανθράκων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και αν το έχουμε δεχθεί αυτό το πράγμα θα μπορέσουμε να βάλουμε τις σωστές δομές για να το διαχειριστούμε και την τεχνογνωσία πρέπει να φέρουμε και τους συμβούλους που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να χτίσουμε στην Κύπρο και για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε, αλλά και για τη μελλοντική εργοδότηση των νέων.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;

Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από όλες τις ηπείρους, από πάρα πολλές χώρες είναι κατακλυσμιαίο το ενδιαφέρον θα έλεγα. Προχωράμε με γερά σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στους Κυπρίους αυτές οι εταιρείες ή θα χρησιμοποιούν δικούς τους εργαζόμενους;

Στα συμβόλαια τα οποία έχουμε υπογράψει με τις εταιρείες υπάρχει πρόνοια ότι στο μέγιστο βαθμό θα χρησιμοποιείται τοπικό προσωπικό. Έχει γίνει πριν λίγους μήνες μια πάρα πολύ καλή μελέτη από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού η οποία καταδεικνύει και τις δεξιότητες που θα χρειαστούμε, αλλά και τους αριθμούς και το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή τη στρατηγική του για να εντάξει των τομέα των υδρογονανθράκων στην εκπαίδευση και στις τρεις βαθμίδες και σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε ανώτερων ανώτατων επίπεδου, που θα χρειαστούμε μηχανικούς, γεωλόγους κλπ. Όποτε εάν κάποιος ανατρέξει στη μελέτη της ΑΝΑΔ μπορεί να δει και τις δραστηριότητες και τα επαγγέλματα, αλλά και τους αριθμούς κατά προσέγγιση που θα χρειαστούν.

Έχετε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σας ότι “βλέπετε τους καρπούς του φυσικού αερίου”. Το ερώτημα είναι εάν και οι πολίτες βλέπουν αυτούς τους καρπούς;

Πρώτα απ’ όλα να πως ότι τους βλέπει έμμεσα όχι από τα έσοδα των υδρογονανθράκων αυτών, αλλά περισσότερο από εταιρείες που έρχονται να εγκατασταθούν στην Κύπρο για να εξυπηρετήσουν όλες αυτές τις δραστηριότητες. Όχι μόνο δραστηριότητες της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και των γειτονικών χώρων, διότι η Κύπρος λόγο της πολιτικής σταθερότητας και των στενών σχέσεων που έχει με τις χώρες Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο μπορεί να είναι το κέντρο – βάση και αυτές οι εταιρείες να εξυπηρετήσουν όλες τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το πλεονέκτημα το αναδεικνύουμε και πρέπει να πω ότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Θα πρέπει να πω διαμέσου της ιστοσελίδας σας ότι τα μάτια μας πρέπει να είναι καρφωμένα στον στόχο που δεν είναι άλλος από τη σωστή αναδιάρθρωση αυτού του κράτους, τους θεσμούς, τις δομές, τη σωστή λειτουργία και του κράτους και της οικονομίας. Πρέπει δηλαδή να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα του παρελθόντος και δεν πρέπει να μας ξεφεύγει αυτός ο στόχος όσο μεγάλη κι αν είναι η προοπτική των υδρογονανθράκων.

Επίσης, ένας από τους στόχους του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης είναι να δοθεί φθηνό ρεύμα. Πότε θα είσαστε σε θέση να δώσετε φθηνό ρεύμα;

Ακριβώς επειδή αυτή η προσπάθεια επείγει και η προσπάθεια της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης ήταν η μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και παρεμπιπτόντως έχουμε πετύχει 15% μείωση μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετή ούτε να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά, αλλά ούτε για να κάνουμε την οικονομία ανταγωνιστική. Έχουμε προκηρύξει λοιπόν γι’ αυτό το σκοπό διαγωνισμό ενδιάμεσης λύσης από τις 25 Ιανουαρίου και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλές προσφορές. Έχουμε βελτιώσει τις παράμετρους που χρησιμοποιήθηκαν στη προηγούμενη διαδικασία ούτως ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μιας επιτυχούς κατάληξης.

Έχει γραφτεί στον Τύπο ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για έναν αγωγό φυσικού αερίου, το συζητάτε, βρίσκεται στα σχέδια ή προέχει πρώτα η επίλυση του Κυπριακού;

Το βέβαιο είναι να έχουμε πρώτα λύση του Κυπριακού προβλήματος, έστω και να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο, γιατί για εμάς ένας αγωγός προς την Τουρκία δεν είναι καν επιλογή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε διότι παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει ο τόπος αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η επίλυση του Κυπριακού. Η οικονομική κρίση είναι εδώ, υποφέρει πάρα πολλοίς κόσμος , ειδικά οι άνεργοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά θα περάσει σε ένα χρόνο, δύο χρόνια θα μείνει πίσω μας. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα για το Κυπριακό θα μας χαρακτηρίζουν για τις επόμενες γενιές.

Όσον αφορά την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στην Τουρκία με τα σκάνδαλα των τελευταίων ημερών κατά πόσο επηρεάζει τα ενεργειακά σχέδια;

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά όπως έχω πει εμείς συνεχίζουμε απρόσκοπτα παρ’ όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας. Η εσωτερική κρίση στην Τουρκία μπορεί να πάρει δύο μορφές. Μια μορφή είναι η συνήθης τακτική να εξωτερικεύεται τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα. Υπάρχει και μια άλλη πιθανότητα να ωθήσει τη Τουρκία να επιδιώξει μία διεθνή νίκη, που θα είναι μια ορθή λύση του Κυπριακού.

Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτή.

Ελένη Κοτέ – Δημοσιογράφος