Λακκοτρύπης:Το τερματικό υγροποίησης παραμένει στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Απάντηση Υπουργού Ενέργειας σε δηλώσεις Κυπριανού – Λιλλήκα

Το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου ήταν και παραμένει στο επίκεντρο των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανία και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με τις δηλώσεις για θέματα ενέργειας στις οποίες προέβησαν, μετά από τη σημερινή συνάντησή τους, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει ότι «το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω, ότι το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου ήταν και παραμένει στο επίκεντρο των σχεδιασμών μας ως η λύση που επιλέγηκε, μετά από προσεκτική εξέταση όλων των δεδομένων, για εκμετάλλευση των γηγενών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

«Αποτελεί άλλωστε τη βέλτιστη επιλογή όσον αφορά την κερδοφορία και την ελευθερία πρόσβασης στις πιο ελκυστικές αγορές παγκόσμια, ενώ η ευελιξία που θα μας προσφέρει η λειτουργία του είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά στο οργανωτικό πλαίσιο και τη διαχείριση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο Υπουργός αναφέρει ότι «ως πρότυπο ακολουθούμε το πετυχημένο νορβηγικό μοντέλο. Εξου και αναβαθμίσαμε το ρόλο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου ενώ ταυτόχρονα, προχωρούμε και στην ετοιμασία του σχετικού Νομοσχεδίου για τη δημιουργία του αναγκαίου Ταμείου Υδρογονανθράκων».

Επιπρόσθετα, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει «το τρίτο σημαντικό σημείο που θα ήθελα να θίξω αφορά στην αναγκαιότητα σύστασης του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο βέβαια αποτελεί προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Έχουμε κάθε πρόθεση να προβούμε στη σύσταση και την ενεργοποίηση του εν λόγω Συμβουλίου το συντομότερο δυνατόν».

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η μεγάλη προοπτική και σημασία των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας, επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και δεν προσφέρεται ποσώς για τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η Κυβέρνηση προχωρεί στη διαχείριση των θεμάτων υδρογονανθράκων με υπευθυνότητα και με προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις. Σε αυτές μας λοιπόν τις προσπάθειες καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν εποικοδομητικά και ουσιαστικά» καταλήγει.