Λαβρόφ: Ξεκάθαρο μήνυμα για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμηνύει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης έναντι στην  τουρκική προκλητικότητα .

Κύπρος και Ρωσία επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων τους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ύστερα από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, για περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και για το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και διεθνή ζητήματα.

«Η φιλία των δύο χωρών», είπε, «είναι ριζωμένη στην πολιτική και πνευματική εγγύτητα αιώνων».

Έκανε, επίσης, αναφορά στο Κυπριακό και στη στήριξη της Ρωσίας στο θέμα αυτό, ενώ εξέφρασε την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών, κάτι που όπως είπε, «θα συμβάλει στη δημιουργία των συνθηκών για άνοιγμα των Βαρωσίων».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον συναντήσεων ο Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αγαπητό μου φίλο, Σεργκέι Λαβρόφ. Θέλω και δημόσια να τον καλωσορίσω θερμά, όπως επίσης και τα λοιπά μέλη της αντιπροσωπείας του, και να τον ευχαριστήσω ιδιαιτέρως που επισκέπτεται την Κύπρο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Η επίσκεψή σας, αγαπητέ Σεργκέι, μέσα και στο πλαίσιο συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας, συνιστά απτή απόδειξη των διαχρονικών δεσμών φιλίας που συνδέουν τις χώρες και τους λαούς μας. Με ικανοποίηση σημειώνω ότι, κατά τις επαφές που είχαμε σήμερα, επαναβεβαιώθηκε η κοινή μας βούληση για εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, που βρίσκονται ήδη σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Η υπογραφή πριν από μερικά λεπτά του Προγράμματος Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για τα έτη 2021 και 2022, καθώς και του τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, αποτυπώνει θεωρώ με τον πιο έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο την πρόθεση μας να εργαστούμε από κοινού προς την κατεύθυνση αυτή, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχαμε, μας δόθηκε η ευκαιρία να ανασκοπήσουμε το πλήρες φάσμα της διμερούς μας συνεργασίας, εξετάζοντας τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή της, σε διάφορους τομείς όπως είναι το εμπόριο, η οικονομία, ο πολιτισμός και η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Υπό αυτό το πρίσμα, ανταλλάξαμε απόψεις και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες μας, αλλά και ευρύτερα, και αποφασίσαμε ότι αποτελεί προτεραιότητά μας να επαναφέρουμε τη συνδεσιμότητα Κύπρου – Ρωσίας στα υψηλά προ της πανδημίας επίπεδα το συντομότερο δυνατόν, αμέσως μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα στις δύο χώρες το επιτρέψουν.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω σε έκταση για το Κυπριακό με τον φίλο Υπουργό, ο οποίος όπως διαπιστώνω κάθε φορά που τον συναντώ είναι βαθύτατος γνώστης του προβλήματος και με προσωπικό, διαχρονικό ενδιαφέρον. Αφού εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενημέρωσα τον Σεργκέι για τις τελευταίες εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις προκλητικές εξαγγελίες και απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου. Οι εν λόγω ενέργειες αντιβαίνουν μεταξύ άλλων στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ρωσία – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μόνιμο μέλος.

Περαιτέρω, είχαμε μια ανοικτή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις κατεχόμενες περιοχές, από το σημείο ακριβώς όπου η τελευταία προσπάθεια είχε διακοπεί στο Κρανς Μοντανά. Συμφωνήσαμε με τον Σεργκέι ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και ότι στόχος της όποιας νέας προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για να καταστεί αυτό δυνατόν, αλλά και για να μπορούν οι συνομιλίες να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως πολύ ορθά σημειώνει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με την Αμμόχωστο, όσο και σε σχέση με τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια. Είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ιδιαίτερα δε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι η Ρωσία, με στόχο τον άμεσο τερματισμό της Τουρκικής παραβατικότητας και συμπεριφορών που ξεκάθαρα ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, είτε αυτά είναι σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε πρόκειται για σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με τον κ. Λαβρόφ συζητήσαμε επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη. Από δικής μας πλευράς, μετέφερα την έντονη ανησυχία μας για την παρατεταμένη κρίση στις δύο χώρες η οποία αναπόφευκτα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, και εξέφρασα την ελπίδα για ταχεία ομαλοποίηση της κατάστασης. Περαιτέρω, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στο Λίβανο και ενημέρωσα από πλευράς μου για την άμεση κινητοποίηση των αρχών της Δημοκρατίας με στόχο την παροχή έμπρακτης και ουσιαστικής βοήθειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Τέλος, είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα κατάσταση αλλά και για το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.»

Η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και είναι έτοιμη για κάθε συνδρομή

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη φιλοξενία, μιλώντας για συνομιλίες σε φιλικό και εμπιστευτικό κλίμα.

Όπως είπε, αυτό καταδείχθηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, αναφερόμενος στη διπλωματική σχέση που συμπληρώνει σήμερα 60 χρόνια. Ο κ. Λαβρόφ, επεσήμανε με τη σειρά του, πως συζήτησε με τον κ. Χριστοδουλίδης τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δύο χώρες, συμφώνησαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που άπτονται κρατικών συναλλαγών.

Συμπληρωματικά, σημείωσε πως οι δύο τους δεσμεύτηκαν στα Πρωτόκολλα που υπεγράφησαν και στον εκσυγχρονισμό της Τροποποίησης για αποφυγή Διπλής Φορολογίας. Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε σε ανταλλαγές στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού την επόμενη τριετία.

Υπάρχει, όπως είπε, κοινή συναίνεση για τα περιφερειακά ζητήματα, αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο για τις σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας για τα έτη 2021 – 2022. Επανέλαβε, όπως δήλωσε, τη θέση για δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι η συνθήκη εγγυήσεων δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, δηλώνοντας πως μπορεί να υπάρξει εγγύηση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών μπορεί να φέρει τη διευθέτηση και για το θέμα ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτα οποιαδήποτε βήματα συμβάλλουν στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας εκ νέου ετοιμότητα να βοηθήσει στον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, αν αυτά το ζητήσουν, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία.

Στο πλαίσιο των επίσημων συναντήσεων, υπογράφηκε το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων για τα έτη 2021 – 2022, καθώς και το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία για αποφυγή Διπλής Φορολογίας.