Λαβρόφ: Η Ρωσία υποστηρίζει την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ Ιράν και μεγάλων δυνάμεων

Η Μόσχα υποστηρίζει πλήρως την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έπειτα από συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ιράν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε πως όλες οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα πρέπει να αρθούν προκειμένου να αναβιώσει η συμφωνία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι καθυστερεί τις συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο.

“Επιδιώκουμε την πλήρη επανίδρυση της συμφωνίας χωρίς παραχωρήσεις από τη θέση μας”, είπε ο Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα παραμείνουν εντός τροχιάς και προσκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση και να βοηθήσουν ώστε οι συνομιλίες να εισέλθουν στην τελική φάση.

Οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αποκατάσταση της συμφωνίας έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της επιμονής της Τεχεράνης να αφαιρέσει η Ουάσινγκτον τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν οι ΗΠΑ.