Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να σταματήσει τις εχθροπραξίες πριν τις διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να σταματήσει τις εχθροπραξίες πριν τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «Russia 24», ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ρωσία προτιμά τον δρόμο των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε, όμως, ότι κατά τον πρώτο κιόλας γύρο των διαπραγματεύσεων, όταν η ουκρανική πλευρά πρότεινε και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η επαφή των αντιπροσωπειών, ο Πούτιν πράγματι είχε δώσει εντολή να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Αυτό έγινε όταν πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν επρόκειτο να ανταποδώσουν. Έκτοτε, όμως, και εφόσον είδαμε σκληρή απάντηση από την Ουκρανία, αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν παύσεις για τους επόμενους γύρους διαπραγματεύσεων. Μέχρι να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, έως ότου υπογραφεί», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ συμβούλεψε τους Ρώσους διπλωμάτες στο εξωτερικό να μην βγαίνουν μόνοι τους έξω
Ακόμη, μιλώντας «Russia 24», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συμβούλεψε έναν προς έναν τους Ρώσους διπλωμάτες να μην εγκαταλείπουν τις διπλωματικές αποστολές.

«Οι διπλωμάτες ζουν και εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν επιθέσεις, ουσιαστικά, τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ιδρυμάτων μας και κατά της φυσικής τους ασφάλειας… Τώρα δεν τους συνιστούμε να βγαίνουν μόνοι τους έξω από τις πρεσβείες και τα προξενεία μας», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Επιπλέον, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε και για τις δηλώσεις του Γερμανού προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι οι ρωσικές αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν για τα «εγκλήματα» στην Ουκρανία.

«Πριν από αρκετές ημέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σταϊνμάγερ, ρωτήθηκε εάν ήταν απαραίτητο να προσαχθούν σε ένα διεθνές δικαστήριο και να κηρυχτούν εγκληματίες πολέμου εκπρόσωποι της ρωσικής ηγεσίας, ξεκινώντας από τον πρόεδρο και φτάνοντας μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών. Εκείνος απάντησε στο καταφατικά και ουσιαστικά, είπε ότι όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολιτικές αποφάσεις, φυσικά θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Το αφήνω στη συνείδησή του», δήλωσε ο Λαβρόφ.