Λαβρόφ: Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στη Μόσχα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του κύριο Sergey Lavrov, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και εκφράστηκε η προσήλωση και των δύο πλευρών για περαιτέρω σύσφιξή τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Από δικής του πλευράς, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι από την ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας προκύπτει ότι αυτές βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι με τον κ. Λαβρόφ συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, με συγκεκριμένες δράσεις, για την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε έναν αριθμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την σαφή τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, αλλά και την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχειας της παρουσίας της UNFICYP στην Κύπρο όσο συνεχίζεται η παρούσα, απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις και μετέφερε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ζήτησε τη συμβολή του κ. Λαβρόφ προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει συνεχής διάλογος ώστε να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές εξομάλυνσης τους, αλλά και πώς συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση ποικίλων διεθνών προβλημάτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη σχέση ΕΕ – Ρωσικής Ομοσπονδίας ως στρατηγικής σημασίας και τόνισε ότι «έχουμε, ως Κύπρος, την ισχυρή πεποίθηση ότι ο διάλογος είναι η μόνη οδός αντιμετώπισης των όποιων διαφωνιών ή/και διαφορετικών προσεγγίσεων σε αυτή τη σχέση».

Όσον αφορά τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έτυχε ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τις πρόσφατες συνομιλίες στο Σότσι, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γειτονικό κράτος της Συρίας, ανησυχεί με τη συνέχιση της κρίσης και υποστηρίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Πιστεύουμε ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ, ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη» προσθέτοντας ότι «η πολυδιάστατη συνεργασία μας βασίζεται σε πατροπαράδοτους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, καθώς και σε πνευματική και πολιτιστική συγγένεια και υπηρετεί το έργο της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο». Στη συνέχεια δήλωσε ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη συζήτησαν διεξοδικά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στην ημερήσια διάταξη δίνοντας έμφαση στα συμφωνηθέντα της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία πριν από ένα χρόνο, προσθέτοντας ότι διαπίστωσαν με ικανοποίηση τη θετική δυναμική στους βασικούς τομείς συνεργασίας, στον ανθρωπιστικό, τον πολιτιστικό και άλλους, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν το έργο της βελτίωσης του νομικού πλαισίου της συνεργασίας μας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε:

«Είμαστε υπέρ της δίκαιας, σταθερής, βιώσιμης και καθολικής επίλυσης του ζητήματος. Πιστεύουμε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι όποιες αλλαγές να γίνουν με νέες αποφάσεις του Συμβουλίου».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «είναι εμφανές ότι το υφιστάμενο καθεστώς των εξωτερικών εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της επανενωμένης Κύπρου πρέπει να είναι με εγγυήσεις εκ μέρους του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών». Σχετικά με την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν βλέπει οποιοδήποτε λόγο για τροποποίηση της σχετικής εντολής.

Όσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση της Ρωσίας για την εποικοδομητική στάση της Κύπρου. Ανέφερε ακολούθως ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη συζήτησαν επίσης ένα φάσμα άλλων θεμάτων όπως η κρίση στη Συρία και στην Ουκρανία.

Τέλος ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι θα ανταποκριθεί με μεγάλη ευχαρίστηση στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης να επισκεφθεί την Κύπρο.