Λαβρόφ: Ήθελαν να χυθεί αίμα στη ρωσική πρεσβεία

Οργή εξακολουθούν να προκαλούν στη Μόσχα τόσο η επεισοδιακή διαδήλωση Ουκρανών έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο όσο και ο υβριστικός χαρακτηρισμός του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι διπλωμάτες μας πιστεύουν ότι ο στόχος αυτών που επιτέθηκαν στην πρεσβεία ήταν να την καταλάβουν. Υπάρχουν επίσης λόγοι που μας κάνουν να υποθέτουμε ότι ήθελαν να χυθεί αίμα» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες άτομα, διαδηλωτές κατέβασαν τη ρωσική σημαία ενώ πέταξαν και βόμβα μολότοφ. Επίσης, έριξαν αβγά στο κτήριο της διπλωματικής αποστολής και ανέτρεψαν διπλωματικά αυτοκίνητα.

Ο Λαβρόφ έκανε λόγο για τραμπούκους και νεοναζιστικά συνθήματα, σημειώνοντας πως εστάλη επίσημη νότα διαμαρτυρίας εστάλη στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, με την απαίτηση να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν, καθώς και να καταβληθούν τα χρήματα για τις σοβαρές ζημιές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις του ουκρανού ομολόγου του Αντρίι Ντεστσίστα, ο οποίος διακρίνεται σε βίντεο ανάμεσα στο οργισμένο πλήθος να προσπαθεί να καλέσει σε ειρηνική διαδήλωση και ο οποίος επανέλαβε ένα σύνθημα που έχει γίνει δημοφιλές στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν είναι μ…..ς».

«Αυτό που με άφησε κατάπληκτο είναι ότι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Νεστσίτσα ενώθηκε με τους αυτοαποκαλούμενους διαδηλωτές κοντά στην πρεσβεία (…) και είπε λόγια που υπερέβησαν τα όρια της ευπρέπειας» σχολίασε ο Λαβρόφ.

«Δεν ξέρω πώς θα είναι σε θέση να συζητήσει και να συνεργαστεί μαζί μας» πρόσθεσε.

Η αστυνομία του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τρεις διαδηλωτές που μετείχαν στα επεισόδια.