Λίστα με πάνω απο 4000 ονόματα πελατών της HSBC έχουν οι βρετανικές αρχές

Στην κατοχή των βρετανικών αρχών δίωξης οικονομικού εγκλήματος βρίσκεται λίστα με περισσότερα απο 4000 ονόματα, διευθύνσεις και λεπτομέρειες λογαριασμών πελατών της τράπεζας HSBC στο Τζέρσει.

Η εν λόγω λίστα, η οποία περιλαμβάνει ονόματα 4.388 με έδρα τη βρετανία εξετάζεται απο την Βρετανική Υπηρεσία εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ορισμένοι εκ των πελατών της τράπεζας χρησιμοποιούσαν offshore λογαριασμούς για να αποφύγουν την καταβολή φόρων, αναφέρει η εφημερίδα “Daily Telegraph”. Στην λίστα περιλαμβάνονται ονόματα γιατρών, τραπεζικών, στελεχών και υπαλλήλων της πετρελαιοβηομηχανίας, καθώς και διασημοτήτων που κατέχουν 699 εκατομμύρια λίρες σε τρεχούμενους λογαριασμούς.

O εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε στην εφημερίδα ότι “Η HSBC έχει καθήκον απέναντι στους πελάτες της και δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ούτε καν να επιβεβαιώσει αν όντως τα αναγραφόμενα στη λίστα ονόματα είναι πελάτες της ή όχι. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για την έρευνα, όταν κάτι τέτοιο απαιτείται”.
 
Απο την πλευρά της η Βρετανική Υπηρεσία Εσόδων που εξετάζει το θέμα αναφέρει στην εφημερίδα ότι, “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε λάβει τα δεδομένα και τα εξετάζουμε. Λαμβάνουμε πληροφορίες από πολλές αρμόδιες πηγές, τις οποίες χρησιμοποιούμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται οι φορολογικοί κανόνες. Η πάταξη εκείνων που προσπαθούν να εξαπατήσουν το σύστημα μέσω της φοροδιαφυγής, αποτελεί για εμάς άμεση προτεραιότητα”.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλα 4.000 ονόματα κατόχων λογαριασμών εκτός Βρετανίας.