Λίστα Γιωρκάτζη: Αντιδράσεις βουλευτών που καταγράφεται το όνομά τους

Έντονςε είναι οι αντιδράσεις βουλευτών για τη συμπερίληψη των ονομάτων τους στη περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη.

Αρκετοί βο9υλευτές εχουν εκδώσει δελτία τύπου όπου καταγράφουν τις αντιδράσεις τους .

Συνολικά δώδεκα πρόσωπα περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη, μετά από παραδοχή των ιδίων και εξηγήσεις που έδωσαν σε γραπτές τους ανακοινώσεις.

Ηλίας Μυριάνθους – Βουλευτής ΕΔΕΚ
Μαρίνος Σιζόπουλος – Βουλευτής ΕΔΕΚ
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου – Βουλευτής ΔΗΚΟ
Ανδρέας Κυπριανού – Βουλευτής ΔΗΣΥ
Γιώργος Γεωργίου – Ευρωβουλευτής
Κώστας Κώστα – Βουλευτής ΑΚΕΛ
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων
Πανίκος Λεωνίδου – Βουλευτής ΔΗΚΟ
Άριστος Διαμιανού – Βουλευτής ΑΚΕΛ
Σκεύη Κουκουμά – Βουλευτής ΑΚΕΛ
Γεώργιος Παπαδόπουλος – Βουλευτής Αλληλεγγύης
Χριστάκης Τζιοβάνης – Βουλευτής ΑΚΕΛ

Σε λάθος ή συνωνυμία αποδίδει τη συμπερίληψη του ονόματός του στην περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Κυπριανού. Εκφράζοντας, με τη σειρά του, έκπληξη, ο κ. Κυπριανού υποστηρίζει ότι το ένα δάνειο, με υπόλοιπο 44.000 ευρώ, δεν είναι δικό του. Για δεύτερο δάνειο, ο κ. Κυπριανού, εξηγεί πως δεν υπάρχει καθυστερημένη δόση.

Για υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες συμπεριλήφθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Ο Κώστας Κώστα υποστηρίζει πως διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στη λίστα για το συνολικό ποσό των 1.292 ευρώ και 91 σεντ, που αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες.

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Σε σχέση με τη συζήτηση για τη λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

1. Η ύπαρξη στο όνομα μου γεωργικού δανείου του αποθανόντα πατέρα μου είναι καταχωρημένη στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες η οποία είναι δημοσιευμένη και αναρτημένη στη σελίδα της Βουλής. Επιπρόσθετα, είχα ενημερώσει για την ύπαρξη του δανείου με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπεται από το σχετικό Κανονισμό.

2. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό.

3. Το δάνειο ύψους 310,000 χιλιάδων ευρώ ήταν πάντα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο με ενυπόθηκη γεωργική γη μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο.

4. Όπως έχω ενημερώσει με δημόσια δήλωση μου πέρσι, από το 2016 καταθέσαμε από κοινού με τα αδέρφια μου, πρόταση στη Συνεργατική Τράπεζα για να αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια του αποθανόντα πλέον πατέρα μου, με όρους που θα ήταν ευνοϊκότεροι για το Συνεργατισμό από ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ούτε ζητήθηκε ούτε δόθηκε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση. Εντούτοις, η Συνεργατική ΚΤ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση.

5. Απευθύνθηκα στο Γενικό Ελεγκτή για να μου υποδείξει πώς να διαχειριστώ το ΜΕΔ και το ενδεχόμενο να υπήρχαν παράνομες υπερχρεώσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής με παρέπεμψε στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με υπόδειξη να ακολουθήσω τα ευρήματα του.

6. Στην έκθεση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2019, τεκμηριώνεται ότι επιβλήθηκαν στο δάνειο παράνομες υπερχρεώσεις της τάξης των 162 χιλιάδων ευρώ. Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος παρέπεμψε την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το ενδεχόμενο οι υπερχρεώσεις να συνιστούν ποινικό αδίκημα.

7. Στη βάση της Έκθεσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απευθύνθηκα για αναδιάρθρωση του δανείου η οποία έχει ολοκληρωθεί και αρχίσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής του. Ούτε ένα σεντ από το νόμιμο χρέος δεν διαγράφηκε και ούτε ζήτησα ποτέ να διαγραφεί.

Ορθώς οι πολίτες ζητούν από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να λογοδοτούν για αυτά τα ζητήματα και είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε για κάθε άλλη διευκρίνιση και έλεγχο όλων των πιο πάνω. Σημειώνω, ταυτόχρονα, ότι αν είχα τύχει της οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης ή διαγραφής δανείου, τότε δεν θα είχα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και δεν θα συμπεριλαμβανόμουν στην υπό συζήτηση λίστα.

Χριστάκης Τζιοβάνης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Τα δάνεια που αναφέρονται στην λίστα Γιωρκάτζη εξυπηρετούνται με συνέπεια

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για εξυπηρέτηση της διαφάνειας, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη, αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια. Οι δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις εταιριών του ομίλου δεν έτυχαν ποτέ οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα.

Οι αριθμοί που αναγράφονται στην λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα:

Συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται έξι δάνεια, εκ των οποίων τα τρία όχι μόνο εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τη συμφωνία με την τράπεζα, αλλά έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχοντας μάλιστα προπληρωμένες δόσεις αρκετών μηνών.

Τα τρία δάνεια που αναφέρονται στη λίστα με την ονομασία «Napaland Estates», είναι προϊόν κοινοπραξίας του Ομίλου με άλλη εταιρεία. Το μερίδιο χρέους, ωστόσο, που αναλογεί στον Όμιλο έχει μειωθεί σημαντικά – με πλάνο πλήρους αποπληρωμής τον Σεπτέμβριο του 2021. Το μεγαλύτερο ποσό που αναγράφεται στην λίστα αφορά εγγυήσεις, με πλάνο απαλλαγής τον Σεπτέμβριο του 2021, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά οφειλή του ομίλου.

Η λίστα ως έχει, στηρίζεται σε στοιχεία τα οποία δεν ισχύουν σήμερα και επιπλέον στερείται επεξηγήσεων με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από το πραγματικό ζητούμενο, το οποίο θα έπρεπε να είναι η πιθανή προνομιακή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα και πιθανές διαγραφές δανείων.

Προβαίνω στην παρούσα δήλωση λόγω του ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στις δανειακές συμβάσεις του ομίλου Giovani με τις τράπεζες. Θεώρησα καθήκον μου να ξεκαθαρίσω τα πιο πάνω για λόγους ηθικής αλλά και των αρχών βάσει των οποίων πορεύτηκα σε όλα αυτά τα χρόνια. Για όλα τα πιο πάνω και για όσες άλλες διευκρινίσεις απαιτούνται είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.

Με εκτίμηση,

Χριστάκης Τζιοβάνης