Λίπος στο συκώτι: Διατροφή και τι να αποφεύγεται

Το συκώτι είναι ένα από τα όργανα που αποτελείται εν μέρει από λίπος, όταν όμως τα επίπεδα λίπους στο εσωτερικό του αυξάνονται υπερβολικά, τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη λιπώδης νόσος του ήπατος.ο συκώτι είναι ένα από τα όργανα που αποτελείται εν μέρει από λίπος, όταν όμως τα επίπεδα λίπους στο εσωτερικό του αυξάνονται υπερβολικά, τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη λιπώδης νόσος του ήπατος.

Το λίπος στο συκώτι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εκδηλώνεται όταν πάνω από το 5% των κυττάρων του ήπατος περιέχουν λίπος.

Η ακριβής αιτία της πάθησης δεν είναι γνωστή, τόσο όμως η κακή διατροφή όσο και η κληρονομικότητα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Η απουσία διάγνωσης και αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, μία κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άμεση θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, οι γιατροί στοχεύουν την υποκείμενη αιτία της πάθησης, δηλαδή την παχυσαρκία.

Τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, χοληστερόλη και ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται γενικά, είναι όμως ιδιαίτερα επιβλαβείς για το συκώτι.

Το συγκεκριμένο όργανο εκτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως η μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, η επεξεργασία των λιπαρών στο αίμα και η απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών.

Διατροφή για να αντιμετωπιστεί το λίπος στο συκώτι

Για να μειωθεί το λίπος στο συκώτι επιβάλλεται κατ’ αρχάς μείωση των θερμίδων που παρέχει η διατροφή. Επίσης, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε τροφές με φυτικές ίνες και αγνές τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνονται σύνθετοι υδατάνθρακες και καθαρές πρωτεΐνες, ώστε να αποφευχθεί η πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ροή ενέργειας να είναι σταθερή.

Τέλος, απαραίτητες είναι οι τροφές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς βοηθούν το συκώτι να επιδιορθώσει βλάβες στα κύτταρά του.

Πέρα από αυτές τις γενικές κατευθύνσεις, ιδιαίτερα βοηθητικές μπορεί να αποδειχτούν και συγκεκριμένες τροφές.

1. Σκόρδο

Μελέτη στην επιθεώρηση Advanced Biomedical Research έχει δείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και των αποθεμάτων λίπους στο σώμα σε ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος.

2. Ψάρι

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος. Εκτός από τα ψάρια, τα Ω-3 λιπαρά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες και στους ξηρούς καρπούς.

3. Καφές

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Annals of Hepatology, ο καφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το συκώτι χάρη στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει. Το συγκεκριμένο συστατικό έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης.

4. Μπρόκολο

Η διατροφή για να αντιμετωπιστεί το λίπος στο συκώτι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και ένα από αυτά είναι σίγουρα το μπρόκολο. Μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Nutrition που βασίστηκε σε πειράματα σε ποντίκια έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση επιπρόσθετου λίπους στο συκώτι.

5. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, αντιφλεγμονώδη συστατικά και διαλυτές ίνες, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οξειδωτικού στρες στο σώμα. Έτσι, αποτρέπει έμμεσα τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Εάν έχετε ήδη λίπος στο συκώτι ή θέλετε να αποφύγετε τη δημιουργία του, αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές, καθώς και το αλκοόλ, το οποίο επιβαρύνει πολύ τη λειτουργία του ήπατος.

Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί και τα άλλα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από λευκά άλευρα είναι επικίνδυνα για το συκώτι επειδή είναι απλοί υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα που ευθύνονται για τις λιγούρες, οι οποίες οδηγούν τις περισσότερες φορές στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Για να αποφύγετε αυτό τον φαύλο κύκλο, αντικαταστήστε τις τροφές από λευκό αλεύρι με προϊόντα 100% ολικής αλέσεως. Έτσι εξισορροπείτε τη γλυκόζη του αίματος, ενώ παράλληλα λαμβάνετε πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βασικά μέταλλα.

Βούτυρο: Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συστήνουν οι θερμίδες που προέρχονται από τα κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 5-6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή άλλα έλαια φυτικής προέλευσης.

Fast food: Το πρόχειρο φαγητό είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη. Ακόμη και τα αλμυρά τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη, καθώς έτσι γίνονται εθιστικά για τον εγκέφαλο. Αντί να καταφεύγετε στο εύκολο αλλά ανθυγιεινό πρόχειρο φαγητό, αναζητήστε εύκολες και υγιεινές συνταγές που θα φτιάξετε μόνοι σας.

Αναψυκτικά και έτοιμοι φρουτοχυμοί: Πολλά αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη και ζάχαρη που δίνουν άμεσα τόνωση, στην ουσία όμως εξαντλούν τον οργανισμό λόγω της απότομης αύξησης του σακχάρου. Τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη, γλυκαντικά, χρωστικές και οξέα που καταστρέφουν τα δόντια και σας φορτώνουν με «κενές» θερμίδες, καθώς έχουν μηδενική θρεπτική αξία. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος στο συκώτι. Οι φρουτοχυμοί είναι ελαφρώς καλύτεροι, αλλά περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη και ελάχιστες φυτικές ίνες συγκριτικά με τα ολόκληρα φρούτα.

Μπέικον και παστά: Το μπέικον έχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Περιέχει όμως πολύ αλάτι, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το 40% των λιπαρών που περιέχει είναι κορεσμένα.

Δημητριακά με ζάχαρη: Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια άκρως ανθυγιεινή επιλογή, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, τα οποία επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος. Προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά και όσα αναγράφουν στην ετικέτα ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Για γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, αντί για ζάχαρη.

Κόκκινο κρέας: Είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερόλη και δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης. Σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και / ή αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επίσης συμβάλλει στη δημιουργία λίπους στο συκώτι. Οι ειδικοί συστήνουν να μην τρώτε πάνω από 1-2 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Προτιμάτε το λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, καθώς και λαχανικά με πολλές πρωτεΐνες όπως σπανάκι, μπρόκολο, πατάτες και αβοκάντο.

Μπισκότα, κέικ, γλυκά: Τα γλυκαντικά, τα συντηρητικά, τα κορεσμένα λιπαρά και οι χρωστικές που περιέχουν, επιβαρύνουν το συκώτι. Επειδή το σώμα χρειάζεται τη ζάχαρη για ενέργεια, μπορείτε να τρώτε λίγη μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, smoothies φρούτων, φρουτοσαλάτα ή πράσινο τσάι με λίγο μέλι.