Λίγα λόγια για τις Ευρωεκλογές στην Κύπρο

Της Σεμέλης  Κυριακού*

Οι πολίτες με την άνευ προηγουμένου αποχή στη Ευρωεκλογές ήθελαν να δώσουν το μήνυμα στο σαθρό, πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου πως ήθελαν αλλαγή . Αλλαγή από τη σημερινή κατάσταση της διαφθοράς, της ανεργίας, της μιζέριας, του μέσου και της χρεοκοπίας. Αντίθετα με την αποχή , τα κοινοβουλευτικά κόμματα διατηρώντας πάνω κάτω τα ποσοστά τους, συγκαλύπτοντας έτσι το χάσιμο δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων τους επιβραβεύουν εαυτούς για τις αποτυχημένες πολιτικές τους. Φυσικά στη διατήρηση των ποσοστών των παραδοσιακών κομμάτων και αύξηση ποσοστών εθνικιστικών μη κοινοβουλευτικών κομμάτων /σχηματισμών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συμβάλλουν και τα ΜΜΕ που μόνο στα κοινοβουλευτικά κόμματα και σε άτομα φίλους/ή φιλικά μη κοινοβουλευτικά κόμματα ( ο νόμος λέει μόνο κοινοβουλευτικά) επιλέγουν να δίνουν το λόγο. Εδώ πρέπει να τονίσω πως κανένα κανάλι δεν έχει καλέσει τους Ενωμένους Δημοκράτες στην τηλεόραση εδώ και ένα χρόνο. Αντίθετα στην Ελλάδα στην ΕΡΤ δίνεται σημαντικός τηλεοπτικός χρόνος σε όλους τους σχηματισμούς.

Την ίδια ώρα μεγάλο ζήτημα το οποίο κόμματα και κυβέρνηση φέρονται να αποσιωπούν προκύπτει από το γεγονός πως λόγω του νόμου που ψήφισε η βουλή «εν τη σοφία της» δεν επετράπη σε πολλούς τουρκοκύπριους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών πρότεινε την αυτόματη συμπερίληψη των Τουρκοκυπρίων στους καταλόγους για να ψηφίσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία (αναγνωρίζοντας την έτσι) και αποφεύγοντας την επιβολή από την Ε.Ε. παρατηρητών ή ευρωβουλευτών από την Τ/Κ κοινότητα. Ο νόμος τροποποιήθηκε από τους τρανούς βουλευτές μας. Τα Τ/Κ κόμματα μποϊκόταραν τις Ευρωεκλογές για να μην δώσουν αναγνώριση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στο τέλος όμως, λόγω του νόμου και πιθανών λαθών από τις υπηρεσίες εκλογών έχει δημιουργηθεί κάκιστη εικόνα για την Κύπρο στο εξωτερικό, με κίνδυνο η Ε.Ε. να προσκαλέσει παρατηρητές από την Τ/κ κοινότητα ή ακόμα όπως υποστηρίζουν οι Τ/κ να καταφέρουν οι ίδιοι, να ακυρώσουν τις εκλογές.

Παράλληλα, στην Ευρώπη οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (ΑLDE PARTY) πλήρες μέλος των οποίων είναι οι Ενωμένοι Δημοκράτες παραμένουν 3o μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, με υποψήφιο για την προεδρία της Commission τον Guy Verhofstadt MEP και κατανοούν πλήρως τα μηνύματα που έχουν στείλει οι Ευρωπαίοι πολίτες: «Το καθαρό μήνυμα από τους ψηφοφόρους στις εκλογές είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια καινούργια αντζέντα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη Sir GrahamWatson.

Εμείς σαν νέοι πρέπει να καταλάβουμε πως αν θέλουμε να ζήσουμε στην Κύπρο σε ένα καλύτερο, ειρηνικό περιβάλλον πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να υποστηρίζουμε και να εκλέγουμε αυτούς που δεν χρηματίζονται και πραγματικά έχουν τα προσόντα, την εμπειρία, το όραμα για μια καλύτερη Κύπρο. Η οριζόντια ψηφοφορία, ένα μέτρο που οι Ενωμένοι Δημοκράτες πάντα υποστήριζαν, δίνει την δυνατότητα στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους ικανότερους ανεξαρτήτως κόμματος.

 *Μέλος Εκτελεστικής γραμματείας Ενωμένων Δημοκρατών-Νεολαία Ενωμένων Δημοκρατών – Αρχιτέκτονας