Λήψη μέτρων για τις αυτοκτονίες στις φυλακές

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, συζήτησαν σήμερα τη λήψη μέτρων, κάποια από τα οποία θα εφαρμοστούν και εντός του τρέχοντος μηνός, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοκτονιών στις Κεντρικές Φυλακές .

Ο Υπουργός και η Επίτροπος συζήτησαν το θέμα με αφορμή την τελευταία αυτοκτονία νεαρού αλλοδαπού στις φυλακές και τη σύσκεψη που είχε ο Υπουργός με τη Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ο κ. Νικολάου μίλησε για σοβαρό διαχρονικό ζήτημα για το οποίο κατά καιρούς λαμβάνονταν μέτρα που δεν απέδωσαν ενώ η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναγνώριση της ανάγκης για αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει ειδική αξιολόγηση για το ζήτημα και δεν λήφθηκαν μέτρα για διορθωτικές παρεμβάσεις, ούτε και γινόταν συστηματική παρακολούθηση. Χαρακτήρισε μεμονωμένα τα μέτρα που λήφθηκαν, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης σε συνδρομή και συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, περιλαμβανομένης και της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Υπουργός μίλησε ακόμη για την ανάγκη να υπάρξει ψυχιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή με κατά περιόδους αξιολόγηση από ομάδα με τη συμμετοχή ψυχιάτρων του Υπουργείου Υγείας αλλά και τη συνεργασία της Διεύθυνσης και των αξιωματικών των φυλακών καθώς και την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης από επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Εργασίας.

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν μέτρα στο χώρο των φυλακών όπως η δημιουργία ειδικών χώρων για φιλοξενία αυτών των ατόμων και παρακολούθησή τους, η ύπαρξη αντιβανδαλικού εξοπλισμού, η εκπαίδευση του προσωπικού για χειρισμό των περιπτώσεων με τη συνεργασία πάντα ειδικών, η αυξημένη ενημέρωση του προσωπικού για τα ζητήματα αυτά και η συνεργασία του ψυχιάτρου των φυλακών με τη Διοίκηση.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για ετοιμασία εκθέσεων σε τακτά διαστήματα για τη συμπεριφορά των φυλακισμένων που παρουσιάζουν ψυχολογική κατάπτωση και χρειάζονται στήριξη, σημειώνοντας ότι μέσα από αυτές θα μπορεί να γίνεται καλύτερη ενημέρωση των ειδικών.

Μίλησε ακόμη για την έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών για τον τρόπο μεταχείρισης των διαφόρων περιπτώσεων και τη λήψη μέτρων όπως αφαίρεση ζώνης και κορδονιών αν διαπιστωθεί ότι ένας φυλακισμένος έχει τάση για αυτοκτονία.

Πρέπει, ακόμη, να γίνεται τακτικός έλεγχος όπως γίνεται και στο εξωτερικό, συχνή επικοινωνία με τον κρατούμενο και η αποφυγή κράτησης των ατόμων αυτών σε απομονωμένο χώρο αλλά σε χώρο με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.

«Έχουμε συζητήσει με την Επίτροπο και είμαστε σύμφωνοι για την εφαρμογή αυτών των μέτρων και παράλληλα θα προχωρήσουμε στην τακτική αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων και των αποτελεσμάτων για να δούμε την αντίδραση και τα επόμενα διορθωτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι τα πλείστα από αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα , πιθανότατα και εντός του μήνα. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με την Διεύθυνση των Υπουργών και η θέληση για να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Επίτροπος Διοικήσεως χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι η συνεργασία και η αλληλοενημέρωση με το Υπουργείο είναι παρά πολύ καλή.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την απόφαση για λήψη μέτρων άμεσα και την αναγνώριση εκ μέρους του Υπουργού αντιμετώπισης κάποιων καυτών θεμάτων στις φυλακές.

Η κ. Σαββίδου διαβεβαίωσε ότι το Γραφείο της είναι πάντα στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συνεισφέρει με κάθε τρόπο και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Είπε ακόμη ότι για κάποια καυτά ζητήματα διεξάγονται έρευνες από το Γραφείο της σε σχέση με παράπονα για τις συνθήκες κράτησης, παραβιάσεις κάποιων δικαιωμάτων και σύντομα θα υπάρξουν πορίσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Επίτροπος είπε ότι για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων όντως υπάρχει μια υποτίμηση της σοβαρότητας που μπορεί αυτά να έχουν και αυτό είναι ανησυχητικό.

«Με τα μέτρα που έχει ήδη αποφασίσει ο Υπουργός να ληφθούν, αυτό ειδικά το ζήτημα, θα αντιμετωπιστεί αρκετά ικανοποιητικά, αλλά βεβαίως πρέπει να υπάρξει απόλυτος συντονισμός τριών υπουργείων, εργασίας, δικαιοσύνης και υγείας και ευελπιστώ ότι θα το πετύχουμε», σημείωσε.