Λήψη δυναμικών μέτρων από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών τουριστικών σκαφών

Κάνουν λόγο για εμπαιγμό από τις αρμόδιες αρχές

Σε γραπτή ανακοίνωση, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ιδιοκτητών επαγγελματικών τουριστικών σκαφών ενημερώνει όλα τα μέλη καθώς και τις αρμόδιες αρχές για την απόφασή τους για λήψη δυναμικών μέτρων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και την αδιαφορία των αρμοδίων. Κάνουν λόγο για εμπαιγμό και εξευτελιστική συμπεριφορά λειτουργών,

Αυτούσια η ανακοίνωση του Συνδέσμου:

Σε Παγκύπρια έκτακτη συνέλευση όπου εκπροσωπήθηκαν 82 ακτοπλοϊκά σκάφη μέλη έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του σωματείου για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα σε συνάρτηση με την πανδημία αλλά και τις άμεσες συνέπειες τις που επέφερε στον κλάδο μας.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για όλα τα άλλα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα όπως οι αυθαιρεσίες κατά παράβαση των Νόμων και των κανονισμών, η κατάχρηση εξουσίας, η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με εκδικητικές προσεγγίσεις κατά μελών μας, η επιβολή εχθρικών αποφάσεων χωρίς καμιά ενημέρωση και διαβούλευση, η κατάργηση κεκτημένων, η επιβολή προστίμων για στημένα αδικήματα χωρίς τεκμηρίωση και η εξευτελιστική συμπεριφορά λειτουργών προς τα μέλη.

Τις νοοτροπίες αυτές δεν τις ανεχόμαστε πλέον.

Παρουσιάσθηκαν οι απαντήσεις του Υφυπουργείο Ναυτιλίας, του Υφυπουργείο Τουρισμού, της Αρχή Λιμένων  Κύπρου και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών σε σχέση με τα αιτήματα των μελών μας.

Αντιμετωπίσαμε την απόλυτη άρνηση και την απόρριψη όλων αιτημάτων μας από όλες τις πιο πάνω αρχές.

Οι πιο πάνω αρχές αγνόησαν παντελώς ότι η πανδημία δεν έχει παρέλθει και η επιστροφή στην κανονικότητα θα πάρει χρόνια να επιτευχθεί. Κάποιοι ανώτατοι λειτουργοί μας είπαν ότι η πανδημία έχει παρέλθει και ότι θα λειτουργήσουμε κανονικά όπως πριν. Δυστυχώς, για μας δεν υπάρχει κανονικότητα αλλά ούτε και επιστροφή σε δραστηριότητα. Η ακτοπλοΐα θα έχει απόλυτη μείωση των εσόδων της και όχι 25% όπως ήταν η θέση της κυβέρνησης πρωταρχικά.

Όπως όλοι βιώνουμε την κατάσταση σήμερα πολύ δύσκολα θα υπάρξει δραστηριότητα ακτοπλοΐας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα με βιώσιμους αριθμούς επιβατών. Γνωρίζετε ότι έχουμε έξι μήνες δραστηριότητα και όχι δώδεκα.

Κάποια από τα μέλη μας έχουν μόνο τέσσερεις μήνες δουλειά. Φέτος είναι αβέβαιο αν θα έχουμε ένα μήνα δραστηριότητας και αυτός ο μήνας με πολύ μικρούς αριθμούς επιβατών. Προσπαθούμε κάθε τουριστική περίοδο να καλύψουμε τα έξοδα της συντήρησης, του ελλιμενισμού και της ασφάλισης των σκαφών.

Φέτος πρέπει να δανειστούμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Όσο αφορά τις δόσεις δανείων και τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις των μελών μας τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Με ομόφωνες αποφάσεις τα μέλη μας ενέκριναν την λήψη δυναμικών μέτρων για διεκδίκηση των αιτημάτων μας και την λήψη αποφάσεων που να αντιμετωπίζουν και επιλύουν τα χρόνια προβλήματα των μελών μας.